Швейцарските избиратели ще имат окончателна дума за това дали еднополовите двойки могат да се женят, след като опонентите събраха достатъчно подписи, за да принудят задължителен референдум за закон от 2020 г., който позволява такъв брак, съобщават "Ройтерс" и "Суисинфо".

Това законодателство също така позволява на трансджендърите да променят законния си пол с декларация, в голяма промяна за държава, която изостава от други части на Западна Европа в правата на гейовете.

Швейцарското правителство потвърди, че опонентите са събрали достатъчно подкрепа, за да свикат референдум по системата на пряка демокрация на нацията. През май ще се определи дата за гласуването, което може да се проведе най-рано през септември, каза говорител.

Противниците осъдиха "фалшивите бракове" и казаха, че само мъж и жена могат да се оженят.

Проучване, поръчано от гей група за застъпничество Pink Cross, показва, че над 80% от швейцарците подкрепят еднополовите бракове, което предполага, че законът ще влезе в сила, дори ако бъде подложен на референдум.

Франция легализира еднополовите бракове през 2013 г., Германия през 2017 г., а Върховният съд на САЩ през 2015 г. постанови, че Конституцията предоставя на еднополовите двойки правото да сключват брак.

Ватиканът обяви: Католическата църква не може да благославя еднополовите съюзи

Ватиканът обяви: Католическата църква не може да благославя еднополовите съюзи

"Напомняне за истината на литургичния обред"