Въоръжените сили на Холандия не купили зимни униформи на военнослужещите, които участват в маневрите на НАТО Trident Juncture 2018 в Норвегия, съобщава норвежкият вестник Aftenposten, цитиран от ТАСС.

Военнослужещите били принудени самостоятелно да закупят дрехи в магазини, за да издържат на норвежкото метеорологично време по време на ученията.

Държавният секретар на военното министерство на Холандия Барбара Висер повдигна въпроса пред парламента на страната. Тя подчерта, че военнослужещите, участващи в ученията през октомври-ноември тази година, не трябва да плащат за униформи от личните си средства. Тя поиска всеки от 1000 войници да получи авансово по 1000 евро.

Войниците трябва да получат необходимата униформа. Не желая да се повтаря, каза Висер, цитирана от холандския вестник Volkskrant. Тя обясни, че въоръжените сили не очаквали понижение на температурата в Норвегия през есента. Според Норвежкия метеорологичен институт средната температура в Централна Норвегия, където ще се проведат ученията, през ноември е около 0 градуса по Целзий, а в някои студени дни може да падне до минус 12 градуса по Целзий.

Разгръщането на войниците за ученията започна с първата фаза от август до октомври. В игрите ще участват повече от 40 000 военнослужещи от 31 страни.