Хонконг и Макао спряха използването на ваксината срещу коронавируса на Pfizer/BioNTech, след като са информирани, че има проблем с опаковката на една от партидите, пише "Гардиън".

Въпреки че официални представители подчертаха, че не вярват, че има някакъв риск, свързан с безопасността, това е пореден удар върху усилията за масова имунизация срещу вируса, който уби повече от 2,7 милиона души по света.

В съобщение правителството на Хонконг обяви, че като предпазна мярка ваксинацията трябва да бъде прекратена, докато тече проверката.

Само преди ден здравните власти забраниха на местна клиника да получава ваксини, след като един от лекарите й публично заяви, че избира ваксината на Pfizer/BioNTech пред тази на Sinovac.

Двата китайски града обявиха, че решението е взето, след като са били уведомени за проблеми с опаковката от страна на Fosun, китайската фармацевтична компания, която разпределя ваксината на Pfizer/BioNTech в Китай.

Дозите с номер 210102 е установено, че имат дефекти в опаковката, подчертаха властите.

Не се разкриват подробности какви са дефектите, но от Хонконг и Макао подчертаха, че не вярват, че има някакви проблеми с безопасността на ваксината.

Някои хонконгци обявиха в социални мрежи, че техни часове за ваксинация са отменени и някои центрове за ваксинация са затворени.

Вече са поставени на хонконгци ваксини с номер 210102.

Властите съобщиха още, че друга партида с номер 210104 ще бъде отделена, докато проверката приключи.

От началото на здравната криза в Хонконг са регистрирани само 11 000 инфекции и 200 починали. Миналия месец градът започна да ваксинира. Наскоро публикувано социологическо проучване показа, че само 37% от хонконгците планират да се ваксинират. 403 000 души - 5% от населението на града - получи първата доза от ваксина. Властите предлагат ваксините на Sinovac и Pfizer/BioNTech.