Мощните потоци от енергия, изригващи от ослепителни звезди в дълбините на космоса, могат да извайват не само красиви форми, но и зловещи фигури с дълги воали от газ и прах.
Един поразителен пример е "призракът на Касиопея", намиращ се на 550 светлинни години от нас в съзвездието Кралица Касиопея. Официалното обозначение на "призрачната" мъглявина е IC 63, съобщават от NASA.

Ефирното й сияние може би напомня на хората за явленията, описвани от ловците на паранормални феномени, но в действителност това е просто водород, облъчен от ултравиолетовата светлина на близката гигантска звезда Gamma Cassiopeiae, която остава извън кадъра.

Изображението е заснето от телескопа "Хъбъл" през август 2016 г.

Мъглявината, чийто артистичен псевдоним е "Призракът", не е единственият обект, озаряван от синия гигант Gamma Cassiopeiae, чиято енергия се равнява на 34 хиляди слънца. Тя е част от много по-голям облак, чиято ширина е равна приблизително на два градуса от нашия небосклон и е около четири пъти по-голяма от пълната Луна.

Съзвездието Касиопея може да се види в ясна нощ от средните северни ширини и от полярните и субполярните области на Северното полукълбо. Характерната му форма, напомняща буквата "W", се оприличава на трон, върху който седи кралица Касиопея. Вижда се най-добре през есенните и зимните вечери - високо в небето. Централната му звезда Gamma Cassiopeiae е видима и с невъоръжено око.