Human Rights Watch (HRW) заяви, че Хърватия не трябва да става част от Шенгенското пространство без граници на Европейския съюз, въпреки факта, че балканската страна е изпълнила всички изисквания за присъединяване към тази зона, съобщава "Шенген виза инфо". Организацията призова ЕС да не допуска Хърватия в зоната без паспорти.

Такова искане бе отправено във връзка с отношението на Хърватия към мигрантите. Освен това в доклад, публикуван на 8 ноември, неправителствената организация хвърли обвинения срещу Европейската комисия, че балканската страна е готова да се присъедини към Шенгенското пространство.

"Незаконното и насилствено връщане на търсещи убежище и мигранти от Хърватия трябва да я дисквалифицира от присъединяване към Шенгенското пространство", изтъкна в тази връзка Лидия Гал, старши изследовател за Източна Европа и Балканите в HRW, добавяйки, че действията на Комисията "изпращат посланието, че сериозните нарушения на правата на човека не са пречка за присъединяването към Шенген", съобщава "Радио Свободна Европа".

Въпреки това подобни обвинения, свързани със злоупотреби, отправени от мигранти, както и от правозащитни групи, често се отричат ​​от властите в Хърватия.

Комисията на Европейския съюз преди това призова Европейския съвет да приеме решение, за да позволи на Хърватия, както и на Румъния и България да станат част от безпаспортната зона на Шенген.

Румънският премиер очаква членство в Шенген до края на годината

Румънският премиер очаква членство в Шенген до края на годината

Румъния, Хърватия и България са изпълнили всички изисквания, за да станат част от Шенген

Коментарите на Комисията идват чрез доклада за състоянието на Шенген от тази година. Освен това в изявлението се подчертава, че трите споменати страни са изпълнили всички изисквания, за да станат част от страните от Шенгенската зона.

В тази връзка комисарят по вътрешните работи на Европейския съюз Илва Йохансон подчерта, че Шенгенската зона трябва да бъде завършена, като се позволи на България, Хърватия и Румъния да се присъединят към тази зона.

Йохансон подчерта, че "това лято ни вдъхновява да възстановим напълно свободата на движение и да направим Шенген готов за бъдещето, така че нашите деца да могат да работят, учат и пътуват в цяла Европа, по всяко време и където пожелаят", независимо от процеса все още не е финализиран.

Хърватия е обект на процедури за оценка на Шенген от няколко години, докато през последното тримесечие на 2019 г. Комисията заключи, че властите в Хърватия са предприели всички необходими мерки за прилагането на всички части от достиженията на правото от Шенген.

Наскоро бе съобщено, че Хърватия ще стане член на еврозоната от 1 януари следващата година, като по този начин ще стане 20-ата страна част от тази зона.

ЕС премахва последните препятствия пред приемането на еврото в Хърватия

ЕС премахва последните препятствия пред приемането на еврото в Хърватия

Последното разширяване на Еврозоната беше през 2015 година