Правозащитната организация Human Rights Watch обвини сирийското правителство, че е използвало химическо оръжие в боевете за Алепо през последните месеци, предаде Би Би Си.

През периода от 17 ноември до 13 декември 2016 година правозащитниците са установили най-малко осем случая, при които правителствени хеликоптери са атакували с хлор жилищни райони на града.

Вследствие на използването на хлор са загинали най-малко 9 цивилни, сред които 4 деца. Пострадали са още около 200 души.

Експертите от организацията са събрали информацията чрез разговори с очевидци, проведени пряко или по телефона. Наред с това те са анализирали видеоматериали, снимки, постинги в социалните мрежи.

На видеозаписи се вижда как над квартали на Алепо се стеле зеленикав дим.

"Без лабораторни изследвания е трудно да кажем с абсолютна сигурност какъв точно е газът, но миризмата, външните признаци и симптомите, за които съобщават медиците, показват, че правителствените сили са използвали хлор." - се посочва в съобщение на организацията.

Свидетели разказват, че обгазените хора се страдали от задух, силна кашлица, гадене, а в някои случаи се е стигнало до загуба на съзнание.

Тъй като хлорът е по-тежък от въздуха, той е прониквал в подземията, където хората са се криели от конвенционалните бомби.

Особено тежки са последствията за децата и възрастните хора.

От правозащитната организация посочват, че химическите атаки са били насочени срещу райони, където правителствените сили са предприемали настъпателни операции.