Двама американски заложници, заедно с останките на трети, са били освободени в Йемен. Това съобщи "Индипендънт", като се позова на американски и саудитски представители.

Това е част от подкрепената от САЩ сделка за връщане на 200-те затворници от средите на хусите в страната.

Сандра Лоли, хуманитарен работник, държана в плен в продължение на три години и Микаел Гидада, бизнесмен, държан около година, както и тялото на Билал Фатейн, бяха освободени като част от договорката.

Това твърди Каш Пател, заместник-асистент на президента Доналд Тръмп, който според съобщенията е работил по сделката.

Йемен и хусите разменят хиляди затворници

Йемен и хусите разменят хиляди затворници

След договорка на преговорите

Те бяха прехвърлени столицата на Йемен Сана със самолет на Кралските военновъздушни сили на Оман часове след връщането на бойците.

Информацията за тримата е оскъдна.

Йемен е получил медицинска помощ като част от споразумението.

Двете страни във войната в Йемен се договориха да разменят над 1 080 затворници по време на преговорите с посредничеството на ООН в Швейцария.

Йемен е обзет от насилие и хаос от 2014 г., когато иранско настроените хуситски бунтовници превземат голяма част от страната, включително столицата Сана. Кризата ескалира през 2015 г., когато ръководената от Саудитска Арабия военна коалиция срещу бунтовниците започна опустошителна въздушна кампания, насочена към отмяна на териториалните придобивки на хутите.

Смята се, че десетки хиляди йеменци, включително цивилни, са били убити в конфликта, починали при сражения, глад и болести, което е довело до една от най-тежките хуманитарни кризи в света.