Хванаха банков обирджия при първия въоръжен обир край Северния полюс, в банка на отдалечен архипелаг, съобщава "Скай Нюз".

Кражбата е първата такава в Свалбард, който е разположен в Северния ледовит океан по средата между Норвегия и Северния полюс и е известен със своите ледници и полярни мечки, които надвишават човешката популация.

Полицията коментира, че заподозряният е чужденец, пътуващ в региона и че той ще бъде разпитан в северния град Тромсо на норвежка територия. Само 2000 души живеят в столицата Лонгиербиен, където задържан извършителят.

Основният начин за напускане на архипелага, който е приблизително два пъти по-голям от Белгия, е със самолет. "Около 10 и 40 часа имаше въоръжен грабеж", коментира Тере Карлсен, говорител на местния губернатор. Мъж с пистолет "е взел пари", но е "арестуван доста бързо" в центъра на Лонгиербиен.

Властите не разкриват никакви други подробности относно самоличността на задържания, колко пари са откраднати, или какъв вид оръжие е използвал.

Коментаторите в социални мрежи се подиграват с грабителя в район, където зимните температури редовно падат под -20°C и могат да паднат и под -40°C. "Вероятно е забравил да мисли за пътя си за бягство ... най-безразсъдният банков обир в норвежката история", обясняват те.