Италия отново е „атакувана" от емигранти. Но за разлика от последните няколко дни, сега „десантът" е не от тунизийски емигранти, а от египтяни. Италианските власти съобщиха, че на остро Сицилия е засечен кораб с 30 нелегални египетски граждани.

Вътрешният министър на Италия Роберто Марони поиска от Евросъюза да бъдат предприети незабавни действия за предотвратяване на арабската миграция, която по думите му ще има разрушителни последствия за цяла Европа.

Марони поиска на Италия да бъдат преведени 100 милиона евро, които да се използват за предотвратяване на тази миграция, съобщава mignews.ru.

Той подчерта, че това са фундаментални искания и решение трябва да бъде взето колкото се може по-рано, тъй като е необходимо да се изработи стратегия за спиране ан този приток от хора.

Само за последните дни италианският остров Лампедуза в Средиземно море е приел близо 5 000 имигранти от Северна Африка, предимно от Тунис. Кметът на острова е обявил извънредно положение.

Заради кризисната ситуация премиерът Силвио Берлускони е разговарял с президента на Евросъюза Херман ван Ромпой. Италианският министър-председател е определил случващото се като проблем, касаещ целия Европейски съюз.

Властите в Рим са поискали още от ЕС изпращането на части от Агенцията за външните граници на съюза (Фронтекс) на Лампедуза.

Припомняме, властите в Тунис отхвърлиха предложението на италианското правителство за изпращане на  полицаи в страната, за да бъде овладяна нелегалната имиграция.