Facebook е наемал трети страни като подизпълнители за преглед и преписване на аудиоклипове на своите потребители, съобщи "Блумбърг". Facebook твърди, че е спрял да използва човешки работници за преглед на аудиоклипове "преди повече от седмица", отбелязвайки, че преди това изпълнителите са били наети да проверяват дали анонимните разговори са правилно преписани в приложението Messenger.

От 2015 г. Messenger предлага функция за преписване на гласови клипове в текст, въпреки че е изключен по подразбиране. Facebook твърди, че само онези, които са се включили във функцията, са прегледали аудиоклиповете им от трети страни.

Twitter признава за използвани потребителски данни, така е от 2018 г.

Twitter признава за използвани потребителски данни, така е от 2018 г.

Компанията съжалява и обещава, че повече няма да прави така

Според страницата му за поддръжка обаче, ако дори един човек от вашия чат се е съгласил с Facebook да преписва разговора, всяко аудио в нишката би било преведено, независимо кой го е изпратил.

Констатациите са особено тревожни, като се има предвид, че никъде в страницата за поддръжка или условията за обслужване на Facebook не се посочва, че хората биха преглеждали аудиото.

"Гласът към текст използва машинно обучение. Колкото повече използвате тази функция, толкова повече Voice to Text може да ви помогне", гласи страницата за поддръжка.

El Pais: Apple слуша лични разговори на потребители

El Pais: Apple слуша лични разговори на потребители

От Испания слушат записи на различни езици и обясняват, че подобряват Siri

Това не е първият подобен скандал. Apple и Google заявиха, че вече не се занимават с тази практика, а Amazon заявиха, че ще позволят на потребителите си да се откажат от човешкия преглед.

Гигантът на социалните мрежи, който току-що сключи споразумение за 5 милиарда долара с Федералната комисия за търговия на САЩ след проучване на неговите практики за поверителност, отдавна отрече, че събира аудио от потребителите, за да предлага реклами или да помогне да се определи какво виждат хората в техните емисии.

Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг лично се зае със защита на потребителите на социалната мрежа в показанията си пред американския конгреса.

Google разследва изтичане на 1000 разговора от техни домашни смарт устройства

Google разследва изтичане на 1000 разговора от техни домашни смарт устройства

153 разговора са записани без дори да е използвана фразата OK Google