Apple, чрез фирма подизпълнител, наема работници и слуша лични разговори и гласови команди на потребители, съобщава El Pais.

Според медията, компанията има служители в Испания, които слушат записи на различни езици, включително френски и немски.

Според източници, това се правело за подобряване на гласовият софтуер Siri. Въпреки това, според публикацията се анализират не само директни заявки до Siri, но и личните разговори на потребителите.

Слушането на записи се извършва чрез подизпълнител. От своя страна, компанията уверява, че "всички продукти и услуги на Apple са предназначени да гарантират сигурността на личната информация: само потребителят решава какво и с кого да споделя."

Сред аудиозаписите, които са на разположение на служителите, които неофициално работят за Apple, не са само заявки за търсене. Поради грешки в системата, които водят до неправилно задействане на микрофона, можете да чуете хора, които си говорят и са записани.

"Имаше проекти, в които трябваше да се анализира качеството на звука: чувал ли си добре, разбира ли се искането на потребителя, има ли разговори на заден план", цитира вестникът бивши служители на компанията.

Въпреки това, в допълнение към тези проекти, които се фокусират върху качеството на самия запис, има много други, по време на които точно това, което се говори представлява интерес.

"Чувал съм хора, които правят секс ... Понякога записът започва случайно и те не го осъзнават", обясняват бивши служители.

В случая, условията на работа са много по-добри от тези на служителите, които извършват тази работа за Google, въпреки че работата е почти идентична. "Можете да изберете броя на наетите часове. В моя случай бях с непълно работно време, 30 часа на седмица, и спечелих 1100 евро бруто на месец ... Трябваше да прегледам около 4500 записа на седмица", допълва служител.

Google разследва изтичане на 1000 разговора от техни домашни смарт устройства

Google разследва изтичане на 1000 разговора от техни домашни смарт устройства

153 разговора са записани без дори да е използвана фразата OK Google