И Германия съжалява за оттеглянето на САЩ от Договора "Открито небе". Това заяви германският външен министър Хайко Маас, цитиран от РТ.

Договорът, позволяващ военни наблюдателни полети над териториите на подписалите държави, е част от контрола върху оръжията и Германия ще се придържа към него въпреки оттеглянето на САЩ, увери Маас.

Маас посочи, че Договорът допринася за изграждането на доверие и насърчаването на сигурността в цялото Северно полукълбо от Владивосток до Ванкувър.

Германия, съюзник на НАТО във Вашингтон, ще остане ангажирана със споразумението, увери външният министър в изявление.

Той каза още, че съществуващите многостранни договори за контрол на оръжията трябва да бъдат модернизирани, за да бъдат подготвени от предизвикателствата пред сигурността.

Припомняме, че Русия по-рано също изрази съжалението си.

Съжаляваме за оттеглянето на САЩ от Договора "Открито небе", тъй като тази стъпка отнема от значимостта на споразумението. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Днес Съединените щати приключиха процедурите по напускане на договора. От руското външно министерство заявиха, че Москва ще иска твърди гаранции, че страните, които остават в споразумението, ще продължат да изпълняват задълженията си.

Русия: Напускането на САЩ на Открито небе ще засегне всички

Русия: Напускането на САЩ на Открито небе ще засегне всички

Кремъл е готов на преговори с Белия дом

В средата на ноември руският външен министър Сергей Лавров посочи, че Съединените щати са оказвали натиск върху страните от Договора "Открито небе", за да им разкрият данни за Русия, въпреки че споразумението забранява споделянето на информация с държави извън него.

Лавров заяви, че Москва ще настоява и да ѝ позволят полетите над базите на САЩ в Европа, след като Вашингтон напусне договора.

През май САЩ уведомиха Русия, че напуска "Открито небе".

Русия и САЩ са сред 34 държави, които са се подписали под договора за установяване на режима "Открито небе" (ДОН), позволяващ извършването на наблюдателни полети над териториите на страните членки. Идеята е, че колкото е по-голяма прозрачността, толкова по-малък е шансът да възникне конфликт.

Русия съжалява за оттеглянето на САЩ от "Открито небе"

Русия съжалява за оттеглянето на САЩ от "Открито небе"

Москва ще иска твърди гаранции, че страните, които остават в споразумението, ще продължат да изпълняват задълженията си

Договорът за установяване на режима "Открито небе" (ДОН) е открит за подписване на 24 март 1992 г. в Хелзинки. Договорен е от президента Джордж Буш и тогавашния държавен секретар Джеймс Бейкър. Той влиза в сила от 01 януари 2002 г. след ратифициране от всички страни по него. България подписва договора на 24 март 1992 г. и го ратифицира на 15 април 1994 г.