Съжаляваме за оттеглянето на САЩ от Договора "Открито небе", тъй като тази стъпка отнема от значимостта на споразумението. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Спутник".

Днес Съединените щати приключиха процедурите по напускане на договора. От руското външно министерство заявиха, че Москва ще иска твърди гаранции, че страните, които остават в споразумението, ще продължат да изпълняват задълженията си.

В средата на ноември руският външен министър Сергей Лавров посочи, че Съединените щати са оказвали натиск върху страните от Договора "Открито небе", за да им разкрият данни за Русия, въпреки че споразумението забранява споделянето на информация с държави извън него.

Лавров заяви, че Москва ще настоява и да й позволят полетите над базите на САЩ в Европа, след като Вашингтон напусне договора.

Москва посочи причините за изтеглянето на САЩ от "Открито небе"

Москва посочи причините за изтеглянето на САЩ от "Открито небе"

САЩ излизат от договора минимум заради две причини

През май САЩ уведомиха Русия, че напуска "Открито небе".

Русия и САЩ са сред 34 държави, които са се подписали под договора за установяване на режима "Открито небе" (ДОН), позволяващ извършването на наблюдателни полети над териториите на страните членки. Идеята е, че колкото е по-голяма прозрачността, толкова по-малък е шансът да възникне конфликт.

Договорът за установяване на режима "Открито небе" (ДОН) е открит за подписване на 24 март 1992 г. в Хелзинки. Договорен е от президента Джордж Буш и тогавашния държавен секретар Джеймс Бейкър. Той влиза в сила от 01 януари 2002 г. след ратифициране от всички страни по него. България подписва договора на 24 март 1992 г. и го ратифицира на 15 април 1994 г.

Русия: Напускането на САЩ на Открито небе ще засегне всички

Русия: Напускането на САЩ на Открито небе ще засегне всички

Кремъл е готов на преговори с Белия дом

Първи с такава идея излиза президентът Дуайт Айзенхауер през лятото на 1955 г., но е отхвърлена от Съветския съюз.

Доналд Тръмп за трети път прекратява участието на САЩ в голям договор за контрол върху оръжията. Преди две години той извади страната от сделката с Иран, а миналата година напусна Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват.