От Министерството на отбраната на Русия посочиха причините за решението на САЩ да напуснат Договора "Открито небе" (ДОН), информира ТАСС.

САЩ излизат от договора минимум заради две причини, конкретно заради желанието на Вашингтон да наложи пълен контрол над космоса, заяви в интервю за "Красная звезда" началникът на руския Национален център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков.

САЩ критикува Германия за реакцията на договора "Открито небе"

САЩ критикува Германия за реакцията на договора "Открито небе"

Гренел: Германия има задължения да засили натиска върху Русия, не да се оплаква от САЩ

Първата (причина). Желанието на американците да поставят под контрол целия космос (системите за връзка, навигация, контрол на космическите отпадъци, дистанционно зондиране на Земята и други), каза той и добави, че американците ще се опитат да продават и съответните материали.

Като втора причина Рижков посочи нежеланието на САЩ да допускат инспекция на територията си, тъй като предимствата на руската страна в придобиване на информация са нараснали.

Той припомни, че ситуацията около договора е започнала да се влошава през септември 2013 г. По думите му тогава представители на САЩ са отказали да разрешат руски самолет да направи полети по договора. Рижков добави, че Вашингтон дори не си е направил труда да се оправдае за действията си.

Столтенберг обясни, че ако Русия спазва договора "Открито небе", САЩ няма да се оттегли

Столтенберг обясни, че ако Русия спазва договора "Открито небе", САЩ няма да се оттегли

Съюзниците остават отворени за диалог в Съвета НАТО-Русия за намаляване на риска

Рижков също подчерта, че САЩ са решили да излязат от договора и заради това, че Русия е внедрила модерни технологии, с които Москва е 6-7 години пред другите.

Началникът на Националния център за намаляване на ядрената безопасност предупреди, че действията на администрацията на САЩ са заплаха за системата за международна сигурност.

Русия: САЩ официално уведоми Москва за оттеглянето си от "Открито небе"

Русия: САЩ официално уведоми Москва за оттеглянето си от "Открито небе"

С "един и същ поведенчески модел", САЩ ще разруши международната сигурност

По отношение на противоракетните системи за отбрана на САЩ, Рижков подчерта, че американците ще трябва да похарчат стотици милиарди долари за такава отбрана, за да бъде ефективна срещу хиперзвукови оръжия.

През май САЩ уведомиха Русия, че напуска "Открито небе". 

Русия и САЩ са сред 34 държави, които са се подписали под договора за установяване на режима "Открито небе" (ДОН), позволяващ извършването на наблюдателни полети над териториите на страните членки. Идеята е, че колкото е по-голяма прозрачността, толкова по-малък е шансът да възникне конфликт.

Договорът за установяване на режима "Открито небе" (ДОН) е открит за подписване на 24 март 1992 г. в Хелзинки. Договорен е от президента Джордж Буш и тогавашния държавен секретар Джеймс Бейкър. Той влиза в сила от 01 януари 2002 г. след ратифициране от всички страни по него. България подписва договора на 24 март 1992 г. и го ратифицира на 15 април 1994 г.

Първи с такава идея излиза президентът Дуайт Айзенхауер през лятото на 1955 г., но е отхвърлена от Съветския съюз.

Доналд Тръмп за трети път прекратява участието на САЩ в голям договор за контрол върху оръжията. Преди две години той извади страната от сделката с Иран, а миналата година напусна Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват.