Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел критикува германския външен министър Хайко Маас за реакцията му на съобщението на Вашингтон, че иска да напусне договора "Открито небе".  

Вместо да се оплаква от реакцията на САЩ, Хайко Маас би трябвало да засили натиска върху Русия през последните години, за да изпълни задълженията си", заяви американският дипломат в интервю за Rheinische Post, публикувано в събота и цитирано от ТАСС.

Маас по-рано изрази съжаление за плановете на Вашингтон и увери, че Германия ще продължи да спазва разпоредбите на Договора.

Франция и страни от НАТО съжаляват, че САЩ се оттегля от договора "Открито небе"

Франция и страни от НАТО съжаляват, че САЩ се оттегля от договора "Открито небе"

За тях договорът остава "функционален и полезен"

Помощникът на Доналд Тръмп за национална сигурност Робърт О'Брайън в интервю за друг германски вестник "Билд" твърди, че САЩ са принудени да вземат такова решение за "Открито небе", защото от гледна точка на Вашингтон "руската страна систематично нарушава Договора, като отказва да разреши на американците и съюзниците да летят над руска територия."

В същото време той казва, че Русия използва споразумението "за да прелита над граждански институции, Белия дом, Кемп Дейвид и голф игрището, където президентът прекарва времето си".

Тръмп обяви в четвъртък намерението на Вашингтон да се оттегли от "Открито небе". В писмено изявление държавният секретар на САЩ Майк Помпео поясни, че решението за изтегляне на САЩ ще влезе в сила шест месеца по-късно.

Като причина американската страна посочва установени от САЩ нарушения на договора от Русия. Москва отхвърля тези твърдения, заявявайки, че остава ангажирана с договора, и също така повдига насрещни обвинения.

Столтенберг обясни, че ако Русия спазва договора "Открито небе", САЩ няма да се оттегли

Столтенберг обясни, че ако Русия спазва договора "Открито небе", САЩ няма да се оттегли

Съюзниците остават отворени за диалог в Съвета НАТО-Русия за намаляване на риска