Съюзниците от НАТО са твърдо ангажирани да защитават ефективна система за международен контрол върху оръжията, разоръжаване и неразпространение: "Всички сме съгласни, че всички държави, които са страни по Договора за открито небе, трябва да изпълняват своите ангажименти и задълженията им", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, според изявление, публикувано след днешната среща на Атлантическия алианс на ниво посланици.

"Всички страни, обединени от НАТО, са в пълно съответствие с всички разпоредби на Договора", подчерта Столтенберг, като посочи вместо това, че "Русия от много години налага ограничения за полети, които не са в съответствие с Договора, включително ограничения за полети до Калининград и ограничения за полети до Русия в близост до нейните граници с Грузия."

Франция и страни от НАТО съжаляват, че САЩ се оттегля от договора "Открито небе"

Франция и страни от НАТО съжаляват, че САЩ се оттегля от договора "Открито небе"

За тях договорът остава "функционален и полезен"

"Селективното изпълнение на задълженията на Русия по силата на Договора подкопа приноса към този важен Договор за сигурността и стабилността на евроатлантическия регион", заяви генералният секретар на НАТО, припомняйки, че съюзниците вече са обяснили как Москва спазва Договора през 2014, 2016 и 2018 г.

"Съединените щати декларираха, че Русия нарушава Договора и сега обявиха намеренията си да се оттеглят от Договора в рамките на шест месеца, в съответствие с разпоредбите на Договора", отбелязва Столтенберг, уточнявайки, че от Вашингтон вече са изяснили, че за промяна на линията на обявеното по това време, Москва трябва да се върне към спазването на споразуменията "възможно най-скоро".

"Връщането на Русия към уважение (на споразуменията) е най-добрият начин да се запазят предимствата на Договора", заяви Столтенберг, че съюзниците от НАТО са ангажирани с това както в столиците, така и в ОССЕ във Виена.

Според генералния секретар "съюзниците остават отворени за диалог в Съвета НАТО-Русия за намаляване на риска и прозрачност. Продължаваме да се стремим към конструктивни отношения с Русия, когато действията на Русия позволяват това", завърши той.

САЩ изискват страните от НАТО да подкрепят оттеглянето им от "Открито небе"

САЩ изискват страните от НАТО да подкрепят оттеглянето им от "Открито небе"

И да излязат със съвместно изявление, че Русия е виновна