Съединените щати изискват страните от НАТО да приемат изявление в подкрепа на решението на Вашингтон за едностранно оттегляне от договора "Открито небе", както и да държат Русия отговорна за този ход, това коментира за ТАСС в петък дипломатически източник в Брюксел в очакване на решението от спешна среща на Съвета на НАТО на ниво посланици относно ситуацията.

"Американската администрация настоява да се приеме изявление на Северноатлантическия съвет в петък в подкрепа на решението за изтегляне, в което се счита, че причината е несъответствието на Русия с разпоредбите на този документ".

В отговор на въпроса дали САЩ са се консултирали със страните от алианса относно решението си да напуснат Договора, дипломатът заяви: "Съединените щати многократно поставят въпроса за това споразумение за обсъждане на срещи на различни нива през последните няколко години. От началото на май обаче не бяха проведени консултации в НАТО, които да включват представители на всички страни от алианса, по този въпрос."

Франция и страни от НАТО съжаляват, че САЩ се оттегля от договора "Открито небе"

Франция и страни от НАТО съжаляват, че САЩ се оттегля от договора "Открито небе"

За тях договорът остава "функционален и полезен"

В същото време друг европейски дипломат отбеляза в интервю за ТАСС, че за администрацията на Доналд Тръмп "демонстрацията на подкрепа от съюзниците в НАТО има голямо значение по отношение на изборната конфронтация с противници от Демократическата партия в САЩ", които вярват, че този ход на Белия дом ще задълбочи разцеплението между съюзниците в САЩ и Европа.

В петък външните министри на 10 държави от ЕС (Белгия, Германия, Испания, Италия, Люксембург, Холандия, Финландия, Франция, Чехия и Швеция) излязоха със собствено изявление, че съжаляват за намерението на САЩ да се оттегли от "Открито небе". Освен Швеция и Финландия, останалите страни са членки на НАТО.

В централата на НАТО в отговор на въпрос на ТАСС потвърдиха провеждането на спешно заседание на Северноатлантическия съвет относно ситуацията.

"Всички съюзници а съгласни, че контролът върху оръжията, разоръжаването и неразпространението са ключови елементи за постигане на сигурността на алианса", се казва в съобщението на пресслужбата.

Русия: САЩ официално уведоми Москва за оттеглянето си от "Открито небе"

Русия: САЩ официално уведоми Москва за оттеглянето си от "Открито небе"

С "един и същ поведенчески модел", САЩ ще разруши международната сигурност