Руското външно министерство заяви в петък, че САЩ официално са уведомили Москва за оттеглянето си от Договора "Открито небе". Според заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков, САЩ, които напускат Договора, ще допринесат за разпадането на системата за сигурност

"На 2 август 2019 г. САЩ завършиха едностранно оттегляне от Договора за ядрени ракети със среден обсег (INF) и в резултат на което, той се разпадна. Разпадането на този договор, което до голяма степен бе от ключово значение за стратегическата стабилност, стана още едно стъпка на американците, разрушаващи архитектурата на международната сигурност", обяснява той.

"Обвиненията им срещу Русия за неспазване на този документ послужиха като претекст да се откажат от него. Особено, тъй като никой във Вашингтон никога не е показал факти, които да подкрепят твърденията си", добави заместник-министърът на външните работи.

"Вчера буквално видяхме същия подход и повторение на един и същ поведенчески модел в Договора Открит небе", коментира Рябков.

Франция и страни от НАТО съжаляват, че САЩ се оттегля от договора "Открито небе"

Франция и страни от НАТО съжаляват, че САЩ се оттегля от договора "Открито небе"

За тях договорът остава "функционален и полезен"