Безпрецедентните нападения срещу жени в Кьолн, които шокираха Германия, много вероятно са били предварително планирани и координирани.

Това заявява германският министър на правосъдието Хайко Маас в интервю Bild am Sonntag, цитирано от ТАСС.

"Когато такава тълпа се събира, за да наруши закона, това изглежда под една или друга форма планирана акция. Никой не може да ме убеди, че това не е било координирано или планирано", казва министърът.

Близо 379 жалби са подадени досега във връзка с насилието в новогодишната нощ в Кьолн, като 40 процента от тях са за сексуални посегателства, съобщи вчера германската полиция.

Германия очаква тепърва бежански вълни

Германия очаква тепърва бежански вълни

Хората няма да започнат да ни питат дали могат да идват насам, предупреждава Мюлер

"Ние трябва спешно да изясним как е могло да се стигне до подобни мерзки престъпления", подчертава министърът, като не изключва връзка между събитията в Кьолн и нападенията на жени в други германски градове.

„Има подозрение, че е избрана определена дата – когато се събират повече хора на публични места. Тогава случилото се би имало съвсем друго измерение, коментира Хайко Маас.

В същото време той предупреждава, че макар бежанци да са заподозрени от полицията за тези нападения, не бива да се правят изводи за всички бежанци и мигранти, пристигащи в страната.

Според статистически данни равнището на престъпност сред бежанците е същото като това сред германските граждани, отбелязва Хайко Маас и посочва, че няма данни броят на престъпленията да нараства заради притока на мигранти.

Въпреки това той уверява, че ще се разгледат възможностите за екстрадиция от страната на извършили престъпления хора, които в момента се намират в режим на предоставяне на убежище.
Освен това правосъдният министър смята, че видеонаблюдението на места, където се събират много хора, трябва да се засили, както и да се подсилят редиците на полицията.

"Този, който е участвал в тези нападения е престъпник и с него трябва да се отнасят като с престъпник”, категоричен е Хайко Маас.