Прессекретарят на Белия дом Кейли Макенани обяви, че е дала положителна проба за новия коронавирус (COVID-19).

"След като постоянно се тествах и имах отрицателни проби, включително всеки ден от четвъртък насам, тази сутрин дадох положителна проба за COVID-19, без да изпитвам никакви симптоми", отбеляза тя в изявление.

Доналд и Мелания Тръмп заразени с новия коронавирус
Обновена

Доналд и Мелания Тръмп заразени с новия коронавирус

"Ще се справим ЗАЕДНО"

"Няма репортери, продуценти или членове на медиите, които са изброени като близки контакти от Медицинския отдел на Белия дом. Освен това категорично не знаех за диагнозата на Хоуп Хикс, преди да проведем пресконференция в Белия дом в четвъртък", увери тя. 

Тя продължи: "Като важен работник работих усърдно, за да предоставя необходимата информация на американския народ понастоящем. С положителната проба ще започна процес по карантина и ще продължа да работя в името на американския народ от разстояние."

В четвъртък следобед Макенани информира медиите в Белия дом, след като Хикс, близка доверечка на президента Доналд Тръмп и негов съветник в Белия дом, даде положителна проба за новия коронавирус. По това време Макенани не носеше маска. Тя също информира репортерите в петък и събота, след като обществеността разбра, че и Хикс, и Тръмп са дали положителна проба за вируса.

Близка съветничка на Тръмп е с коронавирус

Близка съветничка на Тръмп е с коронавирус

Доналд и Мелания Тръмп са дали проби за изследване...

Макенани е последната в орбитата на Тръмп с положителна проба за коронавирусd, който Световната здравна организация обяви за пандемия през март. Към днешна дата с вируса са заразени над 7 млн. американци, като починалите са над 209 000 души, показват данните на университета "Джонс Хопкинс".

През последните няколко дни повече от две дузини сенатори, служители в предизборния щаб на Тръмп, репортери и служители на Белия дом се оказаха заразени, включително, но не само:

- Доналд Тръмп

- Хоуп Хикс

- Първата дама Мелания Тръмп

- Републиканският сенатор Том Тилис

- Републиканският сенатор Рон Джонсън

- Републиканският сенатор Майк Лий

- Бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи

- Председателката на Републиканския национален комитет Рона Макданиел

- Бившият съветник на Белия дом Килиан Конуей

- Мениджърът на предизборния щаб на Тръмп Бил Степиен

- Президентът на Университета Нотр Дам преподобният Джон Дженкинс.

Всички изброени по-горе официални лица са присъствали на приема в Белия дом миналата седмица по повод номинирането от Тръмп на Ейми Кони Барет за съдия във Върховния съд.

Това събитие беше определено като потенциален "суперразпространител" заради броя на хората, които дадоха положителна проба за вируса, след като са го посетили. На приема не се спазваше физическа дистанция и почти никой не носеше маска.