Президентът на Полша Лех Качински иска да бъде допуснат до Катин.

Представител на президентството обвини в лъжа руския посланик, който само преди дни каза, че не са водени никакви разговори за евентуално пътуване на Качински.

Според Александър Шчигло, директор на полското Бюро по национална сигурност, в руското посолство цари пълен хаос и самите служители в него не знаят какво писмо е пристигнало от президента.

През април месец в Катин се организират поредица от мероприятия в памет на стотиците полски офицери, разстреляни от сътрудниците на силовите структури към съветското Министерство на вътрешните работи (НКВД) през 1940 годинаслед разделянето на Полша според пакта Молотов - Рибентроп.

В началото на февруари месец министър-председателятВладимир Путин покани в Русия по този повод своя колега Доналд Туск.
След това и президентът Качински обяви желанието си на посети мястото на трагедията. Качински до този момент е бил на посещение веднъж в Русия, когато се поклони на гробището в Катин, но така и програмата му не включи посещение в Москва.

Консерваторът Качински е известен със своята непримирима позиция по отношение към Русия. През януари той покани президента Дмитрий Медведев да присъства на честванията за 65-годишнината от освобождението на концлагера Аушвиц.

Поканата не бе приета и вместо Медведев присъства министърът на образованието Андрей Фурсенко.

Това не е обаче първият случай когато Медведев избягна среща с лидери на източноевропейски страна, с която Русия е в сложни отношения. Така той отказа да участва в Литва в тържествата по повод на 20-годишната независимост от Съветския съюз.