Норвегия, член на НАТО, ще дари изтребители F-16 на Украйна, чиито сили са въвлечени в трудна контранастъпление срещу Русия, съобщиха норвежките медии в четвъртък. Докладите идват по време на посещението на норвежкия премиер Йонас Гар Стьоре в Киев, съобщават АП и "Фокс нюз".

Норвегия ще бъде третата европейска страна след Холандия и Дания, която ще дари самолети F-16.

Украйна отдавна пледира за изтребители, които да й дадат бойно предимство. Наскоро тя започна дългоочаквано контранастъпление срещу силите на Кремъл без въздушно прикритие, поставяйки войските си на милостта на руската авиация и артилерия.

През февруари богатата на петрол Норвегия обяви, че дарява 7 милиарда долара на Киев като част от петгодишен пакет за подкрепа, което прави Норвегия един от най-големите донори в света за Украйна.

Парите ще бъдат разпределени поравно между военна и хуманитарна помощ за пет години, разделени на 1,4 милиарда долара годишно.

В четвъртък Норвегия обяви, че ще дари противовъздушни ракети на Украйна, заявявайки, че "въздушната отбрана е от решаващо значение за способността на Украйна да защити както цивилното население, така и инфраструктурата и военните части на фронтовата линия срещу всякакъв вид руска въздушна атака".

Норвегия дарява на Украйна ракети и оборудване за разминиране

Норвегия дарява на Украйна ракети и оборудване за разминиране

Дарението включва оборудване, използвано за ремонт на критична електрическа инфраструктура

"Това е едно от най-големите дарения от Норвегия на военни материали за Украйна досега", каза Гар Стьоре в изявление.

Норвежкото правителство отдавна каза, че обмисля изпращането на F-16 в Украйна.

През януари Норвегия получи първия от поръчаните от нея 52 F-35. Новите изтребители трябва да заменят флота от F-16 на Норвегия.

Миналата седмица Холандия и Дания обявиха, че ще дарят самолети F-16. Дания заяви, че ще предостави 19 самолета, докато Холандия не каза колко самолета ще дари.

По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски обиколи няколко европейски страни, включително Холандия и Дания, но пропусна Норвегия.

Кралските норвежки военновъздушни сили (Luftforsvaret) имаха общо 74 самолета F-16A/B. От тях 56 са актуализирани по програмата MLU, но след 2015 г. върви програма за подмяната им.

Холандия и Дания потвърдиха за САЩ и изпращането на F-16 на Украйна

Холандия и Дания потвърдиха за САЩ и изпращането на F-16 на Украйна

Дания: Дарението на изтребители е естествена следваща стъпка след обучението на пилоти