Руският заместник външен министър Сергей Рябков каза в сряда, че рискът от ядрен сблъсък е на най-високото си ниво от десетилетия, предупреждавайки, че Москва е в "де факто" открит конфликт с Вашингтон заради войната в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Отношенията между Русия и Съединените щати, отдавна обтегнати, се влошиха още повече след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

През февруари Москва се оттегли от договора за намаляване на ядрените оръжия Нов СТАРТ с Вашингтон.

Шойгу плаши света с ядрен сблъсък

Шойгу плаши света с ядрен сблъсък

Заради британските снаряди с обеднен уран за Украйна

Говорейки на събитие, озаглавено "Свят без Нов СТАРТ: какво следва", Рябков каза, че засега "няма въпрос" Русия да възстанови договора, критикувайки това, което той нарече "враждебен курс" на Вашингтон спрямо Москва.

"Не бих искал да се впусна в дискусия за това дали вероятността от ядрен конфликт днес е висока, но тя е по-висока от всичко, което сме имали през последните няколко десетилетия, нека го кажем така".

Рябков коментира, че Русия е поела ангажимент да запази света "сигурен и свободен" от заплахата от ядрена война, но добави по-късно, че бизнесът не може да продължи както обикновено, като се има предвид, че Москва сега е "във де факто състояние на открит конфликт със Съединените щати ".

Лондон успокоява за боеприпасите с уран: Няма ядрена ескалация

Лондон успокоява за боеприпасите с уран: Няма ядрена ескалация

Само Русия говорела за нарастващи ядрени рискове

Една година след нахлуването в Украйна Кремъл многократно обвинява Вашингтон, че участва пряко в конфликта, като доставя оръжия на Киев, като същевременно представя войната като битка за самото оцеляване на Русия.

Както Съединените щати, така и Русия - най-големите ядрени сили в света - заявиха, че ядрена война никога не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води, но конфликтът в Украйна породи страхове от пряка конфронтация със Запада.

Русия предупреждава САЩ да не изпитват търпението ѝ

Русия предупреждава САЩ да не изпитват търпението ѝ

Москва заплаши с ответни действия, ако Вашингтон продължи полетите с дронове над Черно море