Американското посолство в Москва и специалният представител на американския Държавен департамент за Украйна - Кърт Волкър, призоваха руските власти да освободят украинския режисьор Олег Сенцов, който е в гладна стачка от 14 май и вече е в критично състояние.

"Русия трябва да освободи Олег Сенцов, преди още една смърт да бъде причинена от нейните ръце. "Самопризнания", явно изтръгнати с изтезания... Русия би трябвало да е по-добра от това." - написа Волкър в "Туитър".

Той напомня за действащия Закон на Магнитски, по силата на който САЩ въвеждат санкции срещу лица, нарушаващи човешките права.

От посолството на свой ред призовават Москва да освободи Сенцов и другите украински затворници.   

Това е поредният апел след поредицата от призиви на политици и общественици от Европа и САЩ към Москва да освободи украинските политически затворници, които са с присъди в руски затвори.

По-рано днес президентът на Франция Еманюел Макрон призова руския президент Владимир Путин да бъде намерено хуманитарно решение за украинския режисьор.

Макрон призова Путин да намери хуманитарно решение за Сенцов

Макрон призова Путин да намери хуманитарно решение за Сенцов

Украинският режисьор Олег Сенцов е осъден на 20 г. затвор

Самият Олег Сенцов започна гладната си стачка с искане Русия да освободи осъдените 64 украинци, лишени от свобода по политически причини.

На 7 август неговият адвокат Дмитрий Динзе съобщи, че жизнените му показатели са критично ниски - пулсът му е около 40 удара в минута, нивото на хемоглобина също е много под допустимите граници.

Жизнените показатели на режисьора Олег Сенцов вече са опасно ниски

Жизнените показатели на режисьора Олег Сенцов вече са опасно ниски

Той отказва да прекрати гладната си стачка…

На 8 август неговата сестра Наталия Каплан съобщи, че той вече почти не става от леглото и е близо до смъртта. В писмо до нея той обяснява, че се приближава до края си, но не желае лечение в руска болница, защото отношението на лекарите към него е грубо и унизително, дори по-лошо от това в затвора.

Адвокатът му определи отношението към Сенцов като "наказателна медицина".

Дмитрий Динзе огласи послание от Сенцов, в което той заявява категорично, че няма да прекрати гладната си стачка: "Аз не съм болен, а гладувам и не смятам да спирам. Благодаря ви на всички, много поздрави. Слава на Украйна!" - казва Олег Сенцов в своето обръщение.

В профила си във Фейсбук адвокатът сподели, че е разговарял с чуждестранни дипломати, които са споделили, че Кремъл няма намерение да освободи украинския режисьор. Те са изказали опасения, че руските власти по-скоро ще оставят Олег Сенцов да умре.

Украинският режисьор беше задържан в Крим през пролетта на 2014 г. Той беше прехвърлен в Русия, където беше обвинен в организиране на терористични актове. През август 2015 г. руският съд го осъди на 20 години затвор.

Междувременно майката на друг политически затворник - задържания в Крим Владимир Балух, съобщи, че той е в тежко състояние.