Жизнените показатели на украинския режисьор Олег Сенцов, който е в руски затвор, са опасно занижени.

Той е отслабнал с 30 килограма, а пулсът му се е забавил до 40 удара в минута, съобщи адвокатът му Дмитрий Динзе, цитиран от Дойче веле.

Руската страна не откликна на призивите на евродопутатите и на международната общност Сенцов да бъде освободен.

ЕС скочи на Русия за присъдата на украинския режисьор

ЕС скочи на Русия за присъдата на украинския режисьор

Според ЕС делото противоречи на елементарните стандарти за правосъдие

Междувременно руските власти разпространиха прессъобщение, в което състоянието на Сенцов се определя като "удовлетворително".

Адвокатът му съобщи, че по-рано Сенцов е бил отведен за изследвания в гражданска болница, където буквално са искали да го завържат за леглото, за да започнат изкуствено хранене със системи.

"Ето такива лекари има в Русия. Наказателна медицина." - обобщава Динзе.

Той огласи послание от Сенцов, в което той заявява категорично, че няма да прекрати гладната си стачка, започнала на 14 май. Режисьорът отказва и да бъде хоспитализиран.

"Аз не съм болен, а гладувам и не смятам да спирам. Благодаря ви на всички, много поздрави. Слава на Украйна!" - казва Олег Сенцов в своето обръщение.

В профила си във Фейсбук Дмитрий Динзе сподели, че е разговарял с чуждестранни дипломати, които са споделили, че Кремъл няма намерение да освободи украинския режисьор. Те са изказали опасения, че руските власти по-скоро ще оставят Олег Сенцов да умре.