Южна Корея в отговор на призивите на САЩ планира през февруари 2020 г. да изпрати унищожител до Ормузкия пролив  като част от участието си в международна коалиция за гарантиране на безопасността на корабоплаването в региона.

През януари южнокорейските власти възнамеряват да изпратят преговарящия в централата на Международната агенция за морска безопасност, която се намира в Бахрейн, за да обсъдят подробностите за участието на страната в коалицията.

Иран освободи британския танкер "Стена Имперо"

Иран освободи британския танкер "Стена Имперо"

Той беше задържан през юли

На 13 декември Йонхап съобщи, че в Сеул обсъждат начини за подкрепа на усилията на международната общност и защита на южнокорейските граждани и кораби в пролива Хормуз. В същия ден агенцията, позовавайки се на представител на националното министерство на отбраната, заяви, че Сеул обмисля да се присъедини към коалицията, но въпреки призивите на САЩ все още не е взел окончателно решение.

Ситуацията в Персийския залив се влоши на 19 юли, когато танкерът Stena Impero, плаващ под британския флаг, беше задържан в протока Хормуз от Ислямския революционен гвардейски корпус (елитни части на иранските въоръжени сили). Според тях танкерът е бил арестуван "във връзка с нарушение на международните правила" и е придружен до пристанището за проверка. Държавният департамент обяви, че Вашингтон изгражда коалиция за осигуряване на свобода на корабоплаването в региона на Персийския залив. Австралия, Бахрейн, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Обединеното кралство обявиха намерението си да се присъединят към коалицията.

Иран отсече: Ормузкият проток е за всички или никой няма да го използва

Иран отсече: Ормузкият проток е за всички или никой няма да го използва

"Ще накараме врага да разбере"

През 2009 г. Южна Корея разположи разрушителя "Канг Гам Чан", както и няколко специални сили и вертолети в Аденския залив. През последното десетилетие военният контингент на Южна Корея осигури сигурност на повече от 22 хиляди кораба и отблъсна 21 пиратски атаки в региона.