Президентът на Молдова Мая Санду номинира Игор Гросу за кандидат за министър-председател, предаде moldpres.md. Гросу оглавява парламентарната група на нейната проевропейска Партия на действието и солидарността.

Държавният глава обяви решението след проведените днес консултации с парламентарните групи.

"Приех решението на Мариана Дурлестяну да оттегли кандидатурата си за поста премиер. Като взех предвид, че в момента няма кандидат, подкрепен от абсолютно формализирано парламентарно мнозинство, номинирам Игор Гросу за кандидат за кабинета на министър-председателя на Молдова. Помолих го да подготви програмата и управленския екип, с които след това трябва да отиде в парламента", каза Мая Санду.

Премиерът на Молдова изненадващо хвърли оставка

Премиерът на Молдова изненадващо хвърли оставка

Йон Кику изненадващо обяви оставка

Припомняме, че Молдова имаше временен премиер от 1 януари, назначен от Санду, след като Йон Чику подаде оставка. Чику изненадващо обяви оставка в края на декември, с което насочи държавата към предсрочни парламентарни избори. Правителството падна преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Мая Санду.

Молдовският външен министър Аурелиу Чокой бе избран да изпълнява функциите на премиер след оттеглянето му.

Бившият финансов министър Дурлестяну бе кандидат на социалистите на експрезидента Игор Додон. След оттеглянето си, тя написа, че отказва да е марионетка в ръцете на управляващите и е искала да работи за излизането на Молдова от кризата.  Тя изрази надежда на следващите парламентарни избори молдовците да изберат друго управление.

През януари за премиер бе номинирана Наталия Гарвилица, също бивш финансов министър, в правителството, оглавявано от Санду през 2019 година. Парламентът обаче не я одобри за премиер на страната. 

Държавният глава получава правото да разпусне парламента, ако депутатите не са дали вот на доверие на правителството в рамките на 45 дни след подаване на предложението и само след като предложението е било отхвърлено поне два пъти.

Молдова с временен премиер на 1 януари

Молдова с временен премиер на 1 януари

След като досегашният хвърли оставка