Премиерът на Молдова Йон Кику изненадващо обяви оставка, с което насочи държавата към предсрочни парламентарни избори, информира АФП.

Правителството падна преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Мая Санду. Проевропейският политик победи подкрепяния от Москва Игор Додон на изборите през ноември.

Хиляди на протест срещу властта в Молдова

Хиляди на протест срещу властта в Молдова

Миналият месец Молдова избра проевропейският политик Мая Санду

Кику обяви оставката си няколко часа преди парламентът да обсъди вот на недоверие, иницииран от опозицията.

Хиляди граждани на страната протестираха по-рано този месец с искане оставката на правителството и разпускане на кабинета, след като бе прокарано законодателство, което ограничава президентските правомощия.

Проевропейската кандидатка Мая Санду печели президентския вот в Молдова

Проевропейската кандидатка Мая Санду печели президентския вот в Молдова

Според данни от екзитпол...

Поддръжниците на Санду възприемат тази мярка като начин за намаляване на бъдещето й влияние за сметка на парламента, който се контролира от поддръжници на Додон, но законопроектът бе блокиран от Конституционния съд в началото на декември.

Днес Додон обяви, че премиерът е решил да подаде оставка не заради вота на недоверие, не заради натиска на протестиращи, а с цел да се започне процедура по организиране на предсрочни избори. Той добави, че оставката на Кику води до автоматично разпускане на правителството на Молдова.

Според Додон Санду може да издигне свой кандидат за премиер или да изготви "пътна карта" за предсрочни избори. Той смята, че "новият президент Мая Санду трябва да поеме цялата отговорност за ситуацията".