Президентът на Молдова Мая Санду заяви в сряда, че ще назначи един от министрите в кабинета за временен премиер на 1 януари, предаде ТАСС.

В ефира на Телевизия 8 тя подчерта, че ще направи това веднага, след като Йон Чику официално напусне поста.

Мая Санду положи клетва като президент на Молдова

Мая Санду положи клетва като президент на Молдова

По време на церемонията Санду разкритикува правителството на Йон Чику

"Днес получих изявление, в което Чику ме уведомява, че напуска поста от 1 януари. Затова на 1 януари ще информирам кой ще изпълнява длъжността министър-председател. В съответствие със закона трябва да назнача изпълняващ длъжността премиер на един от настоящите членове. правителства ", каза тя.

Чику подаде оставка миналата седмица, за да позволи на новия президент да разпусне парламента. Той обяви, че ще продължи да работи до 31 декември, след което задълженията му ще преминат към един от вицепремиерите.

В тази връзка министърът на отбраната Виктор Гайчук се счита за най-вероятния кандидат.

Премиерът на Молдова изненадващо хвърли оставка

Премиерът на Молдова изненадващо хвърли оставка

Йон Кику изненадващо обяви оставка

В Молдова, след оставката на правителството президентът е длъжен да се консултира с партиите в парламента, за да номинира кандидат за поста министър-председател.

Държавният глава получава правото да разпусне парламента, ако депутатите не са дали вот на доверие на правителството в рамките на 45 дни след подаване на предложението и само след като предложението е било отхвърлено поне два пъти.