Световната икономика изпадна в рецесия вследствие на "неприятния коктейл" от коронавируса и драматичните действия за ограничаване разпространението на заразата, обявиха бивши главни икономисти на Международния валутен фонд (МВФ), пише "Файненшъл таймс".

Федералният резерв агресивно намали лихвите близо до нула и наля милиарди в US икономиката

Федералният резерв агресивно намали лихвите близо до нула и наля милиарди в US икономиката

Централната банка предприе най-драматичния си ход от финансовата криза през 2008 г.

Докато вирусът продължава да се разпространява по света, икономистите повече не смятат, че трябва да чакат данните, за да се потвърди, че светът е в рецесия, въпреки че официалните прогнози остават по-оптимистични.

Бившите топ представители са съгласни, че основният приоритет е общественото здраве, но с вероятния рязък спад правителствата трябва да бъдат подготвени да изхарчат значителни средства за защита на бизнесите и домакинствата.

Главният икономист на МВФ Гита Гопинат коментира, че е трудно да се прогнозира какво може да се случи, но пандемията не изглежда като нормална рецесия. Данните от Китай показват много по-рязък спад на услугите от очакваното.

Най-засегнатите сектори ще бъдат развлекателната индустрия, туризмът, пътуванията, транспортът, енергетиката и финансите.

Кенет Рогоф - преподавател в Харвардския университет и бивш главен икономист на Международния валутен фонд (МВФ), коментира, че 90% е шансът светът да изпадне в рецесия.

Морис Обстфелд, професор в Калифорнийския университет, отбеляза, че последните събития са "неприятен коктейл за световния растеж".

МВФ определя като глобална рецесия, когато растежът - нормално около 3,5-4% на година - падне под 2,5 на сто. Не всички в организацията са на мнение, че тази дефиниция е точна, но всички условия за глобална рецесия са покрити без значение от точното определение.

Фондът обяви, че вирусът значително ще засегне икономиката и растежът през 2020 г. ще бъде по-слаб от 2019 г., когато бяха регистрирани 2,9 на сто.