Федералният резерв предприе агресивни действия в подкрепа на икономиката на САЩ на фона на ескалиращата криза с коронавируса, съобщават световни агенции.

Тръмп призова американците: Без паника заради пандемията

Тръмп призова американците: Без паника заради пандемията

ФЕД намали лихвите си почти до нула заради икономическите последици

Централната банка предприе най-драматичния си ход от финансовата криза през 2008 г. Тя обяви, че намалява основния лихвен процент в диапазона 0-0,25% от 1-1,25% и ще изкупи ценни и ипотечни книжа за 700 милиарда долара в опит да предотврати драстично свиване на американската икономика.

Инвеститорите обаче не са впечатлени от действията. Фючърсите на американската борса отчетоха спад от 5% малко след началото на търговията. Австралийските акции също спаднаха със 7% в началото на търговията в Азия.

Действията на резерва са безпрецедентни, след като само преди няколко седмици извънредно намали лихвата.

Председателят на централната банка Джеръм Пауъл заяви, че очаква кризата с вируса да окаже сериозно въздействие върху икономиката в близък план, но в дългосрочен все още има голяма несигурност и неяснота.

Федералният резерв подчерта, че ще държи лихвите на новото ниско ниво, докато икономиката не преодолее последните събития и не постигне двете си цели - стабилни цени и силен пазар на труда.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали действията на банката.

"Уолстрийт" тръгна нагоре след историческия спад до нивата от 1987 г.

"Уолстрийт" тръгна нагоре след историческия спад до нивата от 1987 г.

Ръст от 6% на борсата в САЩ след историческия срив вчера

През последните седмици борсите в САЩ отчетоха най-големия спад от десетилетия. Всички пазари в страната са в "мечи" територия, което означава, че са изгубили 20% или повече от последните най-високи нива.

Много икономисти прогнозират, че САЩ ще изпаднат в рецесия в резултат на коронавируса, с което ще се сложи край на най-дългия период на икономическо развитие в историята на страната.

Рязък спад на фондовите индекси спря търговията на „Уолстрийт” за 15 минути

Рязък спад на фондовите индекси спря търговията на „Уолстрийт” за 15 минути

За втори път тази седмица борсата в Ню Йорк трябваше да спре работа за 15 минути