Федералният резерв на САЩ (централната банка) изненадващо обяви понижаване на лихвите с половин процентен пункт, съобщава "Ройтерс"

Уточнява се, че този ход е част от извънредните мерки срещу въздействието на новия коронавирус COVID-19, от който регистрираните заразени по света са вече над 90 000 души.

ФЕД намали лихвите за втори път тази година

ФЕД намали лихвите за втори път тази година

Опасения за рецесия

Допълва се, че лихвите се намаляват с 0,5 процентни пункта до диапазона от 1,00 до 1,25 на сто.

"Основите на американската икономика остават здрави. Но коронавирусът поражда все по-големи рискове за икономическата активност", се казва в съобщението на Федералния резерв.

Подчертава се, че това е първото извънредно намаляване на лихвите от 2008 г. насам, когато се разрази голямата финансова криза, а също и най-голямото еднократно намаление на лихвите от същата година насам.

Федералният резерв сигнализира, че ще намали лихвите за първи път от десетилетие

Федералният резерв сигнализира, че ще намали лихвите за първи път от десетилетие

Междувременно инфлацията спадна под заложената от резерва годишна цел от 2%

Междувременно председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл изтъкна, че решението на Централната банка на САЩ за лихвите не е взето в резултат на натиска от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Пауъл настоя, че при вземането на решенията за паричната политика централната банка "никога няма да разглежда политически съображения" и ще базира своите стъпки на това, което е в интерес на американския народ.