Първият президент на Република Калмикия, милиардерът Кирсан Илюмжинов, е готов да започне съдебна битка със САЩ.

Пред news.bg Илюмжинов коментира включването си в черния списък със санкционираните от Министерството на финансите на САЩ личности, заради материална помощ и подкрепа на Сирия и Централната банка в Дамаск, както и на режима на Башар Асад.

Когато на 25.11.2015 г. получих информация, че съм попаднал в така наречения и определян като „черен“ списък, останах повече от изненадан. Наистина не можех да повярвам, защото никой не знае по-добре от мен самия какво точно съм направил или не съм направил, коментира Илюмжинов.

Аз съм доказано име, което стои зад думите и действията си. В случая няма да е пресилено да се каже, че репутацията ми бе сериозно накърнена. Съвсем естествено е да не съм доволен от така създалата се ситуация. Затова и ще си търся правата, както подобава, категоричен е бизнесменът.

Той е помолил вече въпросния държавен орган на САЩ да му предостави съответните документи за всички обвинения, конкретната информация, на която се базира тезата и упрекът им към личността му. Ще ми е много любопитно да видя какво точно ще ми изпратят, споделя той.

Наех една от най-сериозните адвокатски колегии на света, чрез която ще потърся правата си и ще поискам репутацията ми да бъде възстановена. Няма значение дали някой ще ми поднесе извинения или нещо подобно. Искам не само чиста съвест, но и неопетнено реноме, категоричен е Кирсан Илюмжинов.

Смятам, че ако делото влезе в ход, разполагам с големи шансове да постигна правосъдието, което търся, уверен е той.

Илюмжинов е на мнение, че има решение на бежанската криза, макар това да е огромен по размерите си проблем.

Въпросното решение обаче трябва да дойде отвътре, от самата Сирия. Сигурен съм, че никой сириец не желае да живее другаде, освен в собствената си родина. Така е с всеки нормален човек, не мислите ли? Повтарям обаче – проблемите трябва да се решат в и от Сирия, коментира още Кирсан Илюмжинов.

По думите му е необходим пълноценен, цялостен диалог и разумни действия, които да бъдат предприети, за да се стабилизира ситуацията. Дали това ще се случи, както се предлага и в момента – чрез промени в Конституцията на страната, чрез цялостно преосмисляне на държавната система – няма значение. Важното е всеки да се върне в своя дом и да продължи да живее живота си по един нормален начин. Бъдещето е в техни ръце. Само те могат да го променят, но само и единствено, ако има заедност - цялост не само на територията, но и в съзнанието на хората, подчертава политикът и бизнесмен.

Относно интересите му към „Петрол” Илюмжинов заявява категорично, че не се е отказал от намеренията си да инвестира в България. За да се случи това обаче, е необходимо първо да се разясни ситуацията около „Петрол“. Сделката там все още не е приключила, а нещата се проточиха. Но повтарям – въпреки всички обстоятелства, аз никога не съм казвал, че вече нямам намерение да инвестирам в страната ви, изтъква той.

Имам солидни партньори, които биха споделили вижданията ми в тази насока. Нека си оправят нещата в самата компания, а след това вече да говорим. Аз съм готов за подобен целеви, ясен и прозрачен диалог“, завършва милиардерът.