Представител на Световната здравна организация (СЗО) днес съобщи за съществуващ риск вирусът на птичи грип H5N1 да се разпространи по крави и в страни извън САЩ чрез мигриращи птици. Според уебсайта на СЗО инфекцията с вируса на грип А е изключително рядка при едрия рогат добитък. Това предават от Reuters.

Със сигурност такъв риск съществува, посочи още Уенцин Джан, ръководител на Глобалната програма за грип на СЗО на брифинг в Женева. По нейни думи от ООН въпреки това смятат, че общият риск за общественото здраве, породен от вируса, е нисък.

Правителството на САЩ се стреми да провери безопасността на млякото и месото, след като потвърди зараза с вируса H5N1 в 34 стада млекодайни крави в девет щата от края на март и при един човек в Тексас.

Американски представители заявиха вчера, че събират проби за тестване от смляно говеждо месо в магазините за търговия на дребно, които се намират в щати с огнища на птичи грип при крави. Те остават уверени, че доставките на американско месо са безопасни.

Случаят на заразен човек е бил при работник във ферма в Тексас, който е получил конюнктивит след контакт с млекодайни крави. Както Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, така и СЗО заявиха, че макар общият риск за общественото здраве да е нисък - хората с контакт до заразени животни е по-вероятно да се разболеят.

Пандемия от птичи грип - нова заплаха за човечеството

Пандемия от птичи грип - нова заплаха за човечеството

Хората нямат имунитет срещу вируса, а той става все по-разпространен

Смята се, че огнищата са по-широко разпространени при кравите, отколкото се съобщава официално, въз основа на открития на частици H5N1 в около 20% от пробите от мляко. Американската администрация по храните и лекарствата е заявила в петък, че предварителните резултати от PCR тестове показват, че пастьоризацията е ефективна в убиването на вируса.

"Допълнителните тестове на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) са належащи, за да се гарантира, че общественото здраве е защитено и да се спре разпространението на болести по животните", посочи Сара Литъл, говорител на индустриалната група Meat Institute, която представлява месопреработвателите в САЩ.

USDA вчера е започнало да изисква от млекодайните крави в лактация да имат отрицателен тест за птичи грип, преди да бъдат преместени през щатските граници, в стремеж вирусът да бъде овладян. За останалите животни е необходим единствено преглед от ветеринарен лекар.

Наложени са също предварителни инспекции, преди месото да попадне на пазара.

Миналата седмица Министерството на земеделието е съобщило, че е открило птичи грип в проба от белодробна тъкан от асимптоматична млечна крава, изпратена от заразено стадо в кланица. Месо от животното не е влизало в хранителния запас, уверяват от ведомството.

В друго проучване за безопасност USDA ще разглежда дали H5N1 се обезврежда ефективно при термична обработка на месо, тъй като обикновено готвенето до безопасна вътрешна температура убива бактериите и вирусите.

Земеделският министър разпореди спешни мерки срещу птичия грип

Земеделският министър разпореди спешни мерки срещу птичия грип

Решения за здравето на хората