Агенцията на ЕС за безопасност на храните (EFSA) предупреди за риск от масова пандемия от птичи грип, в случай че вирусът се предава между хората, тъй като те нямат имунитет срещу него, съобщава "Ройтерс".

Предупреждението идва ден, след като Тексас съобщи, че щамът H5N1 на птичия грип е бил установен при лице, което е имало контакт с млечни крави, за които се предполага, че са заразени с вируса.

Разпространението на птичия грип е проблем за правителствата и птицевъдната промишленост поради опустошението, което може да причини на стадата, и риска от предаване на хора.

Въпреки че броят на огнищата на птичи грип е бил по-нисък през този сезон, заболяването се е разпространило географски, включително на Антарктида, и сред все по-голям брой бозайници. Това увеличава риска птичият грип да се превърне в по-голяма заплаха за хората.

Поне половин милион диви животни са загинали от птичи грип в Южна Америка

Поне половин милион диви животни са загинали от птичи грип в Южна Америка

Щамът H5N1 е открит и сред бозайници

Към днешна дата не е наблюдавано трайно предаване от човек на човек, а прехвърлянето на птичи грип от заразени животни върху хора е рядкост.

Тези вируси обаче продължават да се развиват в световен мащаб и с миграцията на дивите птици могат да възникнат нови щамове, носещи потенциални мутации за адаптиране към бозайници, посочва EFSA.

"Ако вирусите на птичия грип A(H5N1) придобият способността да се разпространяват ефективно сред хората, може да възникне масово предаване поради липсата на имунна защита срещу вирусите H5 при хората", отбелязват от Европейския орган за безопасност на храните.

По данни на Световната здравна организация между януари 2003 г. и 26 февруари тази година в световен мащаб са докладвани около 887 случая на човешка инфекция с птичи грип H5N1. От тях 462, или 52%, са били фатални.

СЗО: Птичият грип вече представлява риск за хората

СЗО: Птичият грип вече представлява риск за хората

СЗО призова страните по света да предприемат стъпки за ограничаване на разпространението на болестта

По-голямата част от случаите при хора са открити при незащитени лица от излагане на болни или мъртви домашни птици, пазари за живи птици или замърсена среда.

Дивите бозайници могат да служат като мост между дивите птици, домашните животни и хората, посочва EFSA. Домашните любимци, като котки, живеещи в домакинствата, но с достъп на открито, също могат потенциално да предадат вируса.

Освен домашните птици и млечните крави, докладвани в Съединените щати, сред бозайниците, засегнати от вируса, са кози, котки, лисици, миещи мечки, скунксове, полярни мечки, мечки гризли и морски слонове.

EFSA призова за засилено наблюдение на хора и животни, осигуряване на достъп до бърза диагностика, насърчаване на сътрудничеството между животинския и човешкия сектор и прилагане на превантивни мерки като ваксинация.

Китай регистрира първи в света смъртен случай на човек от птичи грип H3N8

Китай регистрира първи в света смъртен случай на човек от птичи грип H3N8

56-годишната жена е имала множество заболявания