50 000 тюлена и морски лъвове, поне половин милион птици, както и няколко делфина в Чили и Перу, са документирани за жертви на птичи грип из целия континент на Южна Америка.

Щамът H5N1 се разпространява много по-агресивно от всякога сред дивите птици и морски бозайници на континента, като това може да се превърне и в заплаха за населението, предупредиха учени в интервю за Reuters.

Болестта, която досега е била ограничена предимно сред птиците, сега се разпространява и сред бозайници. Учени предвиждат нуждата от тестове на диви животни, за да се потвърди предаването на вируса между бозайници.

"Почти със сигурност се е случило", заяви Ричард Уеби, вирусолог в педиатричната изследователска болница "Сейнт Джуд" в Мемфис, Тенеси. "Доста е трудно да се обяснят тези случаи на инфекции и смъртност, без да е налично разпространението от бозайник на бозайник."

С ескалацията на климатичните промени животните са принудени да мигрират към нови територии. Това увеличава възможностите за по-нататъшна мутация на вируса. По данни на Reuters щамът се е появил и при някои видове прелетни птици, което може да доведе до разпространението му извън региона.

"Въпрос на време е да открием първия южноамерикански щам в Северна Америка", твърди Алонсо Алфаро-Нунес, вирусен еколог от университета на Копенхаген.

Тази седмица Панамериканската здравна организация (PAHO) е свикала среща в Рио де Жанейро на регионални здравни експерти и служители. Организацията планира да създаде първата в света регионална комисия, която да следи действията по наблюдение и реагиране към случаите на птичи грип.

СЗО: Птичият грип вече представлява риск за хората

СЗО: Птичият грип вече представлява риск за хората

СЗО призова страните по света да предприемат стъпки за ограничаване на разпространението на болестта

От откриването на вируса за първи път в Колумбия през 2022 г. едва двама души са били заразени на целия континент, по един в Еквадор и в Чили. И двата случая са били заради досег с болни птици. Двамата пациенти са оцелели, но щамът H5N1 остава смъртоносен за хората при близо 60% от случаите глобално.

Фармацевтичните компании, включително GSK и Moderna са заявили, че разработват ваксини срещу птичи грип при хората и че имат капацитет за производство на стотици милиони дози в рамките на месеци, заради разработените линии за производство на ваксини срещу сезонен грип.

През ноември миналата година учени от Vanstreels, организация за проследяване на генетични мутации на птичи грип в Южна Америка, са посетили аржентинският полуостров Валдес, където се размножават популации на морски слонове. Там те са установили, че почти 17 400 малки са загинали, което е почти пълният брой на родените в колонията за 2023 г. Екипът е посочил, че предаването на заразата от птици на малките е малко вероятна. Затова те смятат, че вирусът се е разпространил при контакт с възрастните.

В предварителен доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ се показват анализирани проби от морски лъвове, тюлени и птици от крайбрежието на остров Валдес. При сравнение на геномите с проби, взети през 2022 г. в Северна Америка и такива от Азия, екипът е успял да идентифицира девет нови мутации.

Същите мутации са открити в проби от 2022 и 2023 г. в Чили и Перу, като двете държави също са били засегнати от масова смъртност на морски лъвове и птици.

"Това е първият случай, в който вирусът е дотолкова адаптиран към дивата природа", обявиха от Vanstreels.

В четвъртък се очаква да бъде обявена нова регионална комисия, която ще има за цел да установи стандартни протоколи за наблюдение, обработка и докладване на случаи между различни правителствени агенции.

Птичият грип е достигнал и Антарктида

Птичият грип е достигнал и Антарктида

Това е потенциален риск за колониите от пингвини