Имате "твърде много власт".

Това чуха босовете на Amazon Джеф Безос, на Apple Тим Кук, на Facebook Марк Зукърбърг и на Alphabet Сундар Пичай от членове на антимонополната подкомисия към Камарата на представителите на САЩ по време на изслушване с интензивно задаване на въпроси от републиканците и демократите, пише "Гардиън".

Зукърбърг: Китай краде технологии от САЩ

Зукърбърг: Китай краде технологии от САЩ

Напрежение между двете световни икономики

Повече от година подкомисията разследва доминацията на компаниите в интернет пространството в световен мащаб. Подкомисията е събрала 1,3 милиона документа и е провела интервюта в продължение на стотици часове.

Още в началото на заседанието председателят на подкомисията Дейвид Чичилин атакува технологичните компании, че доминират в техните сфери и ги обвини, че задушават конкуренцията. Има различни оплаквания към технологичните гиганти, но като цяло са обвинявани, че доминират и принуждават хората и бизнесите да разчитат на техните услуги.

"Нашите бащи-основатели няма да се поклонят пред крал. Нито ще го направят и пред императорите на онлайн икономиката", подчерта демократът от Род Айлънд.

По време на изслушването законодатели от Републиканската партия се отклониха от въпросите за монополното положение към антиконсервативната пристрастност на платформите. Те обвиниха компаниите, че запушват устата на консерватни гласове и работят срещу Доналд Тръмп.

Google и Facebook бяха особено остро атакувани за техните бизнес практики.

Зукърбърг беше попитан многократно за закупения Instagram от Facebook през 2012 г. Конгресменът Джери Надлър се позова на вътрешни документи, които разкриват, че сделката е с цел неутрализиране на конкурентна заплаха. Според Надлър придобиването е в нарушение на антимонополното законодателство.

Зукърбърг защити придобиването. Той отбеляза, че Facebook е помогнал на Instagram да изгради своя инфраструктура и сигурност.

Зукърбърг и Пичай също бяха нападнати от републиканците, които многократно обвиниха компаниите в антиконсервативни предубеждения.

На Безос бяха зададени по-малко въпроси, може би заради технически проблеми с видеовръзката. Иначе той беше разпитван дали компанията е използвала данни на трети страни продавачи, за да взема решения за продажбите.

Тим Кук беше разпитан за магазина за приложения към мобилните телефони на Apple. Кук защити компанията, че не представлява монопол по отношение на приложенията.

Преди изслушването Тръмп използва "Туитър", за да се оплаче, че ако Конгресът не предприеме действия срещу тези компании, той ще го направи с изпълнителни заповеди.

Конгресът обмисля да промени антимонополните закони, но скоро не се очаква ново законодателство.