Ден след като Хърватия и България бяха преместени от "оранжевия списък" на правителството на Обединеното кралство, тъй като представляват нисък риск за Covid, Министерството на външните работи все още предупреждава за пътуване до двете страни, пише "Индипендънт". 

Министерството на транспорта заяви в сряда, че "пътниците, пристигащи в Англия след 4 часа сутринта в понеделник, 19 юли, вече няма да имат нужда от карантина при пристигане" от нито една от страните.

България е в "зеления списък", докато Хърватия се присъедини към "зеления списък за наблюдение" - с възможност да бъде върната обратно в оранжевия в кратък срок.

Докато промяната означава, че транспортното министерството вярва, че и двете държави представляват нисък риск от коронавирусни инфекции, Министерството на външните работи смята Хърватия и България за твърде опасни за несъществени пътувания.

Последният съвет за пътуване за Хърватия и България, преработен в сряда, отразява промените от оранжевия списък, но твърди, че Министерството на външните работи "съветва срещу всички пътувания, освен от съществено значение ... въз основа на текущата оценка на рисковете от Covid-19".

Джулия Ло Буе-Саид, главен изпълнителен директор на Advantage Travel Partnership, написа в Twitter: "Политиката е подвеждаща, несправедлива и лабиринт на тайно кодирани алгоритми."

Jet добави хиляди допълнителни места за Хърватия и България, включително нови маршрути до Бургас в България от Глазгоу и Лийдс Брадфорд.

Но след обявяването на повишения статут на двете балкански държави, Стив Хипи, изпълнителен директор на Jet2, заяви: "Разочароващо е, че продължават да се вземат решения за международни пътувания, докато критериите за тези решения ни се отказват. Още веднъж призоваваме правителствата да бъдат прозрачни, както с данните, така и с техните параметри за вземане на решения."

Министерство на транспорта казва, че "всички промени в класификацията се решават от министри. Те са информирани от най-новите данни и анализи от Съвместния център за биологична сигурност (JBC) и по-широки фактори за общественото здраве."

"Индипендънт" информира, че съветът на Министерството на външните работи за България и Хърватия вероятно ще бъде преразгледан преди новият статут да влезе в сила на 19 юли.

В Британия: Италия и България могат да влязат в зеления списък за туризъм

В Британия: Италия и България могат да влязат в зеления списък за туризъм

Към момента тези държави са в оранжев списък за 10 дневна карантина