Дестинациите, които отговарят на критериите, използвани от правителствения съвместен център за биосигурност в Обединеното кралство, могат да бъдат добавени към списъка без карантина по време на актуализацията за пътуване в четвъртък, съобщават медиите на Острова. 

Други 12 държави - включително Италия и България - могат да бъдат добавени към правителствения зелен карантинен списък тази седмица, показва анализ на официалните данни.

Дестинациите, които биха станали жизнеспособни варианти за неваксинираните туристи, имат достатъчно ниски случаи на Covid, за да отговорят на критериите, определени от правителствените учени.

Нивата на ваксинация, рискът от варианти на коронавирус и възможностите за тестване в страните също са на нива, които биха оправдали включването. 

Великобритания с най-много новозаразени с коронавируса от януари

Великобритания с най-много новозаразени с коронавируса от януари

61,9% от британците са напълно ваксинирани

Потенциалните допълнения, съставени от Робърт Бойл, бивш стратег на BA, който преди точно е предвидил промени, биха увеличили зеления списък до 39. Германия, Канада, Австрия, Латвия, Литва, Полша, Швейцария, Словакия, Хонконг и Тайван също са сред страните, които могат да бъдат добавени, коментира Бойл.

Тези, които се връщат в Обединеното кралство от страни от зеления списък, не са длъжни да се карантинират за 10 дни след пристигането си.

Настоящите дестинации за почивка в списъка включват Малта, Мадейра и Балеарските острови Майорка, Менорка и Ибиса. Следващата актуализация на правителството относно правилата за пътуване ще се състои в четвъртък.

Миналата седмица Борис Джонсън обяви, че от 19 юли хората, които са получили две дози коронавирусна ваксина, няма да се нуждаят от карантина, след като се върнат от една от 140-те държави, които в момента са в оранжевия списък.

Малта забранява влизането на неваксинирани срещу коронавирус британци

Малта забранява влизането на неваксинирани срещу коронавирус британци

Неваксинирани деца под 12 години могат да влязат с възрастен

Тъй като обнадеждените пътници увеличиха резервациите в авиокомпаниите с 400% след съобщението, Съюзът на имиграционната служба предупреди, че "огромният брой" пристигащи пътници - и недостигът на служители на граничните сили - може да доведе до шестчасови опашки на летищата в пиковите часове.

Зелените страни трябва да имат нисък вариативен риск, степен на инфекция при или по-ниска от 20 на 100 000 души, положителна проба от 1,5% или по-малко.

Бойл коментира пред Telegraph, че правителството може да избере да не добавя повече зелени държави към списъка поради облекчаването на ограниченията за страните от оранжевия списък. "Напълно възможно е политиците сами да се стремят да минимизират промените в списъка".

"Тъй като Делта вариантът води до увеличение в случаите по целия свят, те могат да бъдат особено предпазливи по отношение на преминаването от оранжево към зелено, което може да се наложи впоследствие да се промени."

Covid вариант Делта - заразява 225% по-бързо и с 1000 пъти повече копия на вируса в дихателните пътища

Covid вариант Делта - заразява 225% по-бързо и с 1000 пъти повече копия на вируса в дихателните пътища

В САЩ: Ваксинацията намалява риска от смърт, 99% от смъртните случаи са при неваксинирани