Повечето ограничения в Англия, свързани с пандемията от коронавирус, изтичат на на 19 юли. Променят се и насоките за социално дистанциране, покриване на лица и работа от вкъщи. Окончателното решение трябва да излезе на 12 юли. Предпазните маски за лице.  Това съобщи днес британският премиер Борис Джонсън, цитиран от "Ройтерс". Припомняме, че решението беше очаквано. 

Части от изявлението на премиера бяха разпространени часове по-рано.  Хората ще се научат да живеят с COVID, както го правят вече с грипа, каза Джонсън, което означава, че хоспитализациите, сериозните заболявания и смъртните случаи ще продължат, но на много по-ниско ниво отпреди масовата ваксинация.  Джонсън хвали успеха на програмата за ваксинация, помогнала на Англия да напредне по пътя към отмяната на локдауна.

"Но трябва да подчертая, че пандемията не е приключила и че заразените ще продължат да се увеличават през следващите седмици", изтъква Джонсън в изявление, публикувано от неговия кабинет.

Великобритания се нарежда на седмо място в света по брой починали по време на пандемията, а Джонсън се сблъскваше с критики за решенията си относно времето на всеки от трите локдауна в Англия.

Но темпото на ваксиниране във Великобритания е много добро, като 86% от възрастните са получили първа доза, а 64% са получили две дози към неделя, показват данните на правителството.

Англия остава под COVID блокада до 19 юли

Англия остава под COVID блокада до 19 юли

Решението за удължаването на мерките беше очаквано