Правилата за блокиране на Англия няма да се променят според очакванията на 21 юни. Това потвърди премиерът Борис Джонсън, цитиран от BBC. Наложените ограничения ще останат в сила поне до 19 юли.

Джонсън изрази надежда до средата на юли да е постигнат т.нар. "стаден имунитет", но също така предупреди, че новите щамове на коронавируса могат да наложат още удължавания на мерките.

Припомняме, че удължаването беше очаквано.

Великобритания трябваше да отмени изцяло COVID блокадата на 21 юни. Заради резкия скок на новите случаи на коронавирус в страната обаче редица експерти призоваха отмяната на ограниченията да бъде отложена.

Англия се колебае за отмяната на COVID ограниченията от 21 юни

Англия се колебае за отмяната на COVID ограниченията от 21 юни

Великобритания отчита нов ръст на случаите на коронавирус

Целта е повече хора да могат да бъдат имунизирани с първа и втора доза.

През последните седмици средният брой положителни проби е скочил с близо 50%. Причината е "Делта" вариантът на коронавируса, който вече доминира в страната.

Още в началото на юни здравният министър Мат Хенкок предупреди какво се очаква.

Твърде рано е да се каже дали британското правителство ще се придържа към плана си за пълно премахване на COVID ограниченията в Англия на 21 юни, каза той.

Той обясни, че индийският вариант на COVID-19, който в момента доминира в Англия, е оказал "много значително" въздействие за хода на пандемията.

Ханкок предупреди, че се бележи повторен ръст на случаите на коронавирус.