Британският премиер Борис Джонсън ще изложи планове за последната стъпка за разхлабване на COVID-19 локдауна в Англия по-късно днес, включително насоки за социално дистанциране, покриване на лица и работа от вкъщи, информира "Ройтерс".

След като наложи най-обременителните ограничения в мирно време в историята на Великобритания за борба с новия коронавирус, Джонсън се готви да отмени повечето ограничения в Англия на 19 юли, като окончателното решение трябва да излезе на 12 юли.

Данните показват, че заразените ще продължат да нарастват с разхлабване на ограниченията, отбелязаха от правителството, но връзката с хоспитализациите и смъртните случаи е отслабена от ваксинацията.

Великобритания с най-много новозаразени с коронавируса от януари

Великобритания с най-много новозаразени с коронавируса от януари

61,9% от британците са напълно ваксинирани

Хората ще се научат да живеят с COVID, както го правят вече с грипа, очаква се да каже Джонсън, което означава, че хоспитализациите, сериозните заболявания и смъртните случаи ще продължат, но на много по-ниско ниво отпреди масовата ваксинация.

Великобритания се нарежда на седмо място в света по брой починали по време на пандемията, а Джонсън се сблъскваше с критики за решенията си относно времето на всеки от трите локдауна в Англия.

Но темпото на ваксиниране във Великобритания е много добро, като 86% от възрастните са получили първа доза, а 64% са получили две дози към неделя, показват данните на правителството.

COVID-19: Меркел иска да забрани влизането от Великобритания в ЕС

COVID-19: Меркел иска да забрани влизането от Великобритания в ЕС

Причината е бушуващият на Острова Делта щам

Великобритания отменя ограниченията, докато страни като Австралия, която има много по-малко заразени, но по-бавен темп на ваксиниране, налагат още ограничения.

Джонсън похвали успеха на програмата за ваксинация, помогнала на Англия да напредне по пътя към отмяната на локдауна.

"Но трябва да подчертая, че пандемията не е приключила и че заразените ще продължат да се увеличават през следващите седмици", изтъква Джонсън в изявление, публикувано от неговия кабинет. 

"Докато започваме да се учим да живеем с този вирус, всички ние трябва да продължим внимателно да управляваме рисковете от COVID и да упражняваме преценка що се отнася до нашите животи", допълва британският премиер.

Хиляди на протест в Лондон срещу Covid мерките

Хиляди на протест в Лондон срещу Covid мерките

Здравният министър хванат да нарушава правилата

Заразените с COVID-19 нараснаха през последните седмици, задвижвано от доминиращия сега вариант "Делта", а последната стъпка за разхлабване на локдауна беше отложена с четири седмици, за да се позволи на повече хора да бъдат ваксинирани.

Данните от Public Health England показват, че ваксините са много ефективни за предотвратяване на тежки заболявания и хоспитализация от варианта "Делта".

Министърът на жилищното строителство Робърт Дженрик заяви вчера, че маските за лице вече няма да бъдат задължителни след последната стъпка в разхлабването на локдауна.

"Ще преминем много повече към подход, който е там, където има насоки, но вие поемате лична отговорност ... относно това, какво е правилно да направите, за да защитите себе си и другите", изтъкна заместник здравният министър Хелън Уейтели пред Sky News.

Ваксинацията в Британия спасила 14 000 живота

Ваксинацията в Британия спасила 14 000 живота

Вече трима от петима пълнолетни са получили и двете си дози