Германският канцлер Ангела Меркел ще се опита да забрани на пътниците от Обединеното кралство да влизат в Европейския съюз поради разпространението на варианта на коронавируса Делта на Острова.

Това разкри "Таймс".

Очаква се Меркел да повдигне въпроса по време на заседание на комитета за реакция на политическата криза в съюза в понеделник, твърди вестникът.

Меркел ще настоява Обединеното кралство да бъде определено за "тревожна страна", се добавя в доклада. Според източник от британското правителство обаче канцлерът е "все по-изолиран" и се сблъсква с опозиция от страни като Гърция и Испания, които разчитат на приходи от британски туристи. "Много страни ще си помислят, че това е тяхно собствено решение, а не едно, което да бъде взето в Берлин", обясни източникът.

Мутация на мутацията - Covid вариант Делта е опасен, но откриха и Делта плюс

Мутация на мутацията - Covid вариант Делта е опасен, но откриха и Делта плюс

Възможно е да е по-преносим и терапиите с моноклонални антитела да са по-малко ефективни

Вероятно по-строги гранични мерки биха могли да забавят разпространението на този вариант на коронавируса и дори някъде да са го предотвратили, но политиците трябва да направят очевиден компромис между пълните ограничения и спиране на навлизането на различни вируси, смятат експертите.

Бързото разпространение на вариант Делта на коронавируса във Великобритания и Европа налага ускоряване на ваксинационните кампании. Това твърди британски здравен експерт, според когото само при пълна имунизация на възможно най-голям брой хора вирусът може да бъде поставен под контрол.

В САЩ обявиха варианта "Делта" за най-голямата заплаха в борбата срещу коронавируса

В САЩ обявиха варианта "Делта" за най-голямата заплаха в борбата срещу коронавируса

Половината от новозаразените в САЩ са с варианта "Делта"

Според прогноза на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, вариант Делта ще причини 70% от новите инфекции в ЕС и Европейската икономическа зона до началото на август.