Министерството на здравеопазването на Индия издаде рязко предупреждение за нов вариант на коронавируса, който е по-преносим от други щамове и че терапиите с моноклонални антитела могат да бъдат по-малко ефективни срещу него, съобщава АФП. 

Министерството издаде указание за индийските щати, където е установен вариантът, който наричат Delta Plus (Делта плюс), да "предприема незабавни мерки за ограничаване".

Досега се знае малко за така наречения вариант Delta Plus. Това е версия на варианта Delta, която се смята, че е изиграла ключова роля при големия скок на Covid-19 в Индия през април и май, мутация, известна като K417N. Тази мутация, която присъства и в така наречения южноафрикански вариант - известен като Бета вариант - срещу който някои терапии с моноклонални антитела са по-малко ефективни.

Британските здравни власти наричат ​​новия вариант Delta-AY.1.

СЗО: Щамът "Делта" е превзел 92 страни

СЗО: Щамът "Делта" е превзел 92 страни

Не са изключени нови мутации на коронавируса

Индийските здравни власти нарекоха Delta Plus "вариант на безпокойство", позовавайки се на индийския консорциум SARS-CoV-2 Genomics, група национални лаборатории, наблюдаващи вариантите на Covid-19 в Индия.

Глобалните здравни власти все още не са определили Delta Plus като вариант на безпокойство и вирусолог критикува това наименование в интервю за БиБиСи. "Все още няма данни, които да подкрепят варианта като твърдение за безпокойство", коментира д-р Гагандийп Канг, член на Кралското общество в Лондон, пред БиБиСи.

Британските здравни власти, проследяващи Delta Plus или Delta-AY.1, заявиха, че в Англия има 38 случая на варианта и че са установени случаи в Канада, Индия, Япония, САЩ и другаде. По-рано Public Health England заяви, че първите пет случая са били наблюдавани при лица, които са били в Непал и Турция.

В изявление, съобщено от "Ройтерс", индийското министерство на здравеопазването отбелязва, че мутацията K417N се наблюдава в южноафриканския вариант на вируса. СЗО заяви пред "Ройтерс", че проследява новия вариант, но заяви, че все още не е често срещан и представлява по-малък риск за здравето от варианта Delta.

Независимо дали Delta Plus е по-преносима, самият вариант на Delta остава основна заплаха. На пресконференция в Белия дом във вторник директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи нарече Delta "най-голямата заплаха в САЩ за опита ни да елиминираме Covid-19".

В САЩ обявиха варианта "Делта" за най-голямата заплаха в борбата срещу коронавируса

В САЩ обявиха варианта "Делта" за най-голямата заплаха в борбата срещу коронавируса

Половината от новозаразените в САЩ са с варианта "Делта"

Фаучи каза, че предаваемостта на варианта Delta е "несъмнено" по-голяма от предаваемостта на оригиналния щам на вируса и така наречения щат Великобритания, сега известен като щам Алфа.

"Това е свързано с повишена тежест на заболяването, което се отразява от риск от хоспитализация, в сравнение с Алфа", каза Фаучи. "И в лабораторни тестове, свързани с умерено намалена неутрализация от серуми от заразени и ваксинирани лица."

Нещо повече, разпространението на варианта в САЩ нараства сериозно. Още през двете седмици, приключващи на 5 юни, Националните здравни институти изчисляват, че вариантът Delta представлява 9,9% от секвенираните проби Covid-19 в САЩ. През двете седмици, приключващи на 19 юни, той представлява 20,6%

Все пак Фаучи подчертава, че използваните в САЩ ваксини предпазват от варианта Delta. "Добра новина: Нашите ваксини са ефективни срещу варианта Delta. Заключение: Разполагаме с инструментите, така че нека ги използваме и да смажем огнището."

Русия предупреди за експлозивно разпространение на "Делта" варианта на коронавируса

Русия предупреди за експлозивно разпространение на "Делта" варианта на коронавируса

За това спомага много и бавната ваксинационна кампания

Какво трябва да знаете за варианта на коронавирус Delta Plus, пише ЕйБиСи.

От месеци чуваме за нови, по-инфекциозни варианти на COVID-19. Сега здравните власти в някои страни са притеснени относно още един вариант, наричан Делта плюс.

Тази седмица Индия обяви, че е открила около 40 случая на вариант на коронавирус Delta, който носи мутация, която изглежда го прави по-трансмисивен.

И така, какво всъщност е Delta Plus? Къде е намерен? И колко притеснени трябва да сме?

Какво представлява вариантът Delta Plus?

Вариантът, наречен Delta Plus в Индия, бе оповестен за първи път в бюлетина на Public Health England на 11 юни.

Това е подлиния на варианта Delta, открит за първи път в Индия и е с мутацията на протеинова мутация, наречена K417N, която се среща и във варианта Beta, идентифициран за първи път в Южна Африка.

Някои учени се притесняват, че мутацията, заедно с други съществуващи характеристики на варианта Delta, може да го направи по-предаваем.

"Именно мутацията K417N на Бета се смята, че помага на вируса да избегне неутрализиращите антитела - жизненоважна част от защитните сили на нашата имунна система", пише Сали Кътлър, микробиолог от Университета в Източен Лондон.

"Това означава, че може да направи ваксините и лекарствата с антитела по-малко ефективни и да увеличи риска от реинфекция."

Министерството на здравеопазването на Индия изрази същата загриженост, като заяви в изявление: "Мутацията K417N представлява интерес, тъй като присъства във вариант Бета (B.1.351), за който се съобщава, че притежава и свойство на имунно избягване."

Шахид Джамел, водещ индийски вирусолог, коментира, че мутацията K417N е известна с това, че намалява ефективността на коктейл от антитела, използвани за лечение на COVID-19.

Къде е открита Delta Plus?

Към 16 юни са открити поне 197 случая в 11 държави - Великобритания (36), Канада (един), Индия (8), Япония (15), Непал (3), Полша (9), Португалия (22) , Русия (един), Швейцария (18), Турция (един) и САЩ (83).

Индия заяви в сряда, че около 40 случая на варианта са наблюдавани в щатите Махаращра, Керала и Мадхя Прадеш, без "значително увеличение на разпространението".

Най-ранният докладван случай в Индия е в проба, взета на 5 април.

Великобритания заяви, че първите пет са установени на 26 април и са контакти на лица, пътували от Непал или Турция или преминали транзитно през тях.

Колко притеснени трябва да сме?

В Индия и в световен мащаб продължават проучвания за тестване на ефективността на ваксините срещу тази мутация.

"СЗО проследява този вариант като част от варианта Delta, както правим за други варианти, които предизвикват загриженост с допълнителни мутации", се казва в изявление на СЗО.

"В момента този вариант изглежда не е често срещан, като понастоящем отчита само малка част от последователностите на Delta ... Delta и други циркулиращи варианти, които предизвикват безпокойство, остават по-висок риск за общественото здраве, тъй като те демонстрират увеличение на предаването."

Някои експерти поставят под съмнение декларацията на индийското правителство за Delta Plus като вариант на безпокойство, като твърдят, че няма достатъчно доказателства, за да се докаже, че е по-заразен или смъртоносен.

Индийското министерство на здравеопазването предупреди, че регионите, в които е установен, "може да се наложи да подобрят реакцията си в областта на общественото здраве, като се съсредоточат върху наблюдението, засиленото тестване, бързото проследяване на контактите и приоритетната ваксинация".

Има притеснения, че Делта плюс може да създаде поредната вълна от инфекции в Индия, която се бори с най-големия скок на случаи в света.

"Самата мутация може да не доведе до трета вълна в Индия - това също зависи от поведението спрямо COVID - но това може да е една от причините", коментира Тарун Батнагар, учен от държавния Индийски съвет за медицински изследвания.