Директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ д-р Антъни Фаучи обяви, че вариантът "Делта" на коронавируса (COVID-19) е най-голямата заплаха в САЩ в усилията на страната да ликвидира коронавируса, съобщават американските медии.

От своя страна директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски отбеляза, че заразените с варианта "Делта" са се увеличили два пъти в сравнение с миналата седмица и че сега той представлява половината от всички случаи.

Тя обаче отбеляза, че нарастването на заразените е "притеснително, но очаквано" заради естеството на варианта и призова хората да се ваксинират, като предупреди, че по-нататъшните мутации на варианта биха могли да доведат до варианти, които са имунизирани към ваксините.

Разпространението на вариант Делта в ЕС поражда загриженост

Разпространението на вариант Делта в ЕС поражда загриженост

СЗО: Делта е по-бърз, по-мощен, той ще удари по-уязвимите по-ефективно от предишните варианти

Междувременно администрацията на американския президент Джо Байдън призна, че няма да изпълни целта си да е приложила една или повече дози COVID-19 ваксина на 70 процента от възрастните в САЩ до 4 юли.

"Смятаме, че ще са необходими няколко допълнителни седмици, за да стигнем до 70 процента от всички възрастни с поне една доза", каза Джефри Зиентс, ръководител на щаба за борба със заразата на Белия дом.

До момента 65,4% от хората над 18 години са получили една или повече дози от препаратите на Pfizer, Moderna или Johnson & Johnson.

Но процентът на ваксинация намалява от април, когато достигна пик от средно 3,4 млн. имунизации дневно. Последната средна стойност е около 850 000 ваксини на ден.