Малта въвежда по-строги правила срещу разпространението на "Делта" вариантът на COVID-19 от сряда, предаде "Ройтерс". Те ще засегнат британските граждани, които не са ваксинирани. Те няма да бъдат допускани в страната. Това са съобщили от министерството на здравеопазването.

Неваксинирани деца под 12 години могат да влязат с възрастен, но не и британските семейства с тийнейджъри.

Малта е от малкото дестинации в "зеления списък" на Великобритания за пътуване без карантина. Страната е регистрирала само един случай на варианта "Делта", за първи път идентифициран в Индия, но се опасява, че този брой ще се увеличи, след като Великобритания го включи в зеления списък миналата седмица.

Великобритания има една от най-високите нива на ваксинация в света, но въпреки това този месец се сблъсква с случаи, причинени от варианта, засягащи главно хора под 40-годишна възраст, които все още не са получили втора доза. 

Британският премиер Борис Джонсън сподели, че е "много вероятно" ограничителните мерки да бъдат отменени на 19 юли, както е планирано, след отлагане на първоначалния "Ден на свободата", който беше 21 юни.

Туристите от повечето други държави, пристигащи в Малта, ще трябва да представят само отрицателен тест, направен 72 часа преди пристигането им.

Малта е ваксинирала напълно три четвърти от своите пълнолетни граждани и е на път да започне да ваксинира тези на възраст от 12 до 18 години. Броят на новите случаи на COVID-19 в Малта е с нисък почти всеки ден от средата на май. През май, Малта стана първата държава в ЕС, която вече е постигнала стаден имунитет срещу коронавирус.

Великобритания с невиждан от февруари брой новозаразени с коронавируса

Великобритания с невиждан от февруари брой новозаразени с коронавируса

41,8% скок на починалите