В рядко съвместно изявление военните от Индия и Пакистан заявиха, че са се съгласили да спазват примирие по спорната граница в Кашмир, след спорадични конфликти през последните месеци, съобщава "Ройтерс".

Въоръжените с ядрено оръжие съседи подписаха споразумение за прекратяване на огъня по линията на контрол в региона на Кашмир през 2003 г., но примирието се наруши през последните години и има нарастващи жертви сред жителите, живеещи близо до фактическата граница.

"Двете страни се договориха за стриктно спазване на всички споразумения, разбирателства и прекратяване на огъня по Линията на контрол и всички други сектори, считано от полунощ 24-25 февруари 2021 г.", се казва в съвместното изявление.

"В интерес на постигането на взаимноизгоден и устойчив мир по границите, страните се споразумяха да разгледат взаимно основните проблеми и опасения, които са предпоставки за нарушаване на мира и водят до насилие".

От 2014 г. се наблюдава значително увеличение на нарушенията на режима на прекратяване на огъня, което води до близо 300 цивилни жертви, съобщи източник от пакистанските военни. "Само за два месеца тази година има 253 нарушения на режима на прекратяване на огъня, при които са ранени осем цивилни".

От началото на годината Индия е преброила 591 нарушения от Пакистан. Кашмир отдавна е причина за конфликт между съседите, които претендират изцяло за региона, но управляват само части от него.

Но напрежението беше подновено, след като Ню Делхи оттегли автономията на "Джаму и Кашмир" през август 2019 г. и го раздели на две федерални територии.

"Ние сме предпазливи оптимисти, че нивата на насилие и напрежението ще намалеят", индийски представител в Ню Делхи.

Индийските военни ще поддържат сили по протежение на границата за да предотвратят навлизане и ще продължат операции за борба с бунтовниците в долината на Кашмир, допълва служителят.

Политиците в Индийски Кашмир заявиха, че приветстват ангажимента към прекратяване на огъня, един от малкото признаци на сътрудничество през последните години между съседите, които са водили три мащабни войни от 1947 г.

"Диалогът е единственият път, ако и двете страни искат да спрат безкрайния цикъл на насилие и кръвопролития", коментира кашмирският политик Мехбуба Мюфти, позовавайки се на "Джаму и Кашмир".

Десетки загинали и ранени при нови боеве в спорния Кашмир

Десетки загинали и ранени при нови боеве в спорния Кашмир

Индия и Пакистан взаимно се обвиняват за сблъсъците