Индия надхвърли 10 милиона инфекции от новия коронавирус, много по-късно от прогнозираното само преди месец, тъй като темповете на инфекциите се забавят, въпреки че мнозина в страната се отказват от маските и социалното дистанциране, предаде "Ройтерс".

След като достигнаха връх от близо 98 000 ежедневни случая в средата на септември, дневните инфекции са средно около 30 000 този месец, което помага на Индия да увеличи пропастта си със Съединените щати, най-силно засегнатата държава в света с над 16 милиона случая.

Индия съобщи за 25 152 нови инфекции и 347 смъртни случая през последните 24 часа, показват данни на здравното министерство. До момента вирусът е убил 145 136 души в страната. 30 дни отне на Индия, за да добави последния милион случаи.

Страната очаква скоро да пусне ваксини и обмисля искане за спешна употреба за три вида, разработено от Oxford / AstraZeneca, Pfizer и местната компания Bharat Biotech.

Мистериозно заболяване в Индия: Откриха следи от олово и никел в кръвта на пациентите

Мистериозно заболяване в Индия: Откриха следи от олово и никел в кръвта на пациентите

Здравните експерти са объркани как тежки метали са попаднали в кръвта

Но някои здравни експерти казват, че намаляването на случаите предполага, че много индийци вече са развили вирусни антитела чрез естествена инфекция.

Стадният имунитет е огромна част от него, което ни помага да прекъснем предаването, каза Прадееп Ауате, висш здравен служител в най-тежко засегнатия щат Махаращра в Индия, дом на Мумбай.

Най-богатата държава в Индия беше в тежко положение още през септември, когато ежедневните случаи в нея бяха средно 20 000, а болниците оставаха без легла и кислород. Сега тя съобщава за по-малко от 5000 случая.

Територията на националната столица на Делхи заяви в събота, че третият и най-лошият скок на случаите вече е приключил. Той съобщи за 1418 нови инфекции и 37 смъртни случая в петък.

"Ако инфекциите нарастваха, щяхме да наблюдаваме увеличаване на броя на пациентите в болниците, особено след фестивалния сезон. Това не се е случило ", каза Раман Гангахедкар, който доскоро ръководеше епидемиологията в Индийския съвет за медицински изследвания.

Близо 850 са вече случаите на мистериозното заболяване в Индия

Близо 850 са вече случаите на мистериозното заболяване в Индия

Драстичен скок на заболелите за броени дни

Назначен от правителството панел, натоварен да прави прогнози въз основа на математически модел, изчисли, че 60% от 1,35 милиарда души в Индия вече са заразени с вируса.

"Ако моделът е верен, е малко вероятно да се случи втора вълна, защото след като 60% имат имунитет, нищо не може да предизвика нова вълна", каза Маниндра Агравал, член на комисията и професор в Индийския технологичен институт в северния град на Канпур.

"Въпреки това, прогнозите на модела трябва да бъдат потвърдени независимо от серологично проучване, за да сме сигурни", допълни той.