Властите в частта от Кашмир, администрирана от Индия, заявиха, че ограничителните мерки са смекчени в повечето райони на главния град Шринагар преди мюсюлманския празник Айд ал Адха, предаде "Асошиейтед прес".

Магистратът Шахид Чоудхари написа в "Туитър", че над 250 банкомата и банкови клонове ще работят за жителите, които искат да теглят пари преди празника.

Не е имало потвърждение, че хората посещават магазините за покупки за празник, тъй като всички комуникации и интернет остават отрязани за седми ден.

Изглежда властите действат изключително предпазливо поради страх от нежелана реакция от жители, които са били принудени да останат на закрито от миналия понеделник.

Пакистан прекъсва и последната жп връзка с Индия заради Кашмир

Пакистан прекъсва и последната жп връзка с Индия заради Кашмир

Нито един влак няма да се движи между двете страни

Главният лидер на опозиционния конгрес на Индия Рахул Ганди заяви, че в региона има съобщения за насилие и "хора умират". Говорейки с репортери в Ню Делхи, Ганди каза, че "там нещата вървят много нередно" и призова индийското правителство да изясни какво се случва.

Властите в Шринагар заявиха, че е имало случаи на копаене на камъни от протестиращи, но няма стрелба от пистолет от силите за сигурност през последните шест дни. Телевизионните изображения показаха движение на автомобили и хора в някои части на Кашмир.

Държавното радио All India цитира главния бюрократ в региона, главният секретар B.V.R. Subrahmanyam, като казва, че хората излизат от домовете си за пазаруване на Ид. Той допълни още, че в Шринагар и други градове има добър пътен трафик.

Министърът на вътрешните работи на Индия Кишан Реди заяви, че очаква ситуацията в Кашмир да стане "напълно мирна" след 10-15 дни.

Той подчерта, че комуникационните съоръжения ще бъдат възстановени поетапно.

Реди допълва, че е имало случаи в миналото, когато полицейски час е продължил седмици в продължение на седмици, но сега няма такова очакване.

Обжалват пред Върховния съд отмяната на специалния статут на Кашмир

Обжалват пред Върховния съд отмяната на специалния статут на Кашмир

С мотива, че законодателното събрание на щата не е дало съгласие

Ню Делхи изстреля десетки хиляди допълнителни войници в един от най-милитаризираните региони в света, за да предотврати размириците и протестите, след като индуисткото националистическо правителство на Моди обяви отмяна на специалния конституционен статут на Кашмир и понижаване на неговата държавност. Моди поясни, че този ход е необходим за освобождаването на региона на "тероризма и сепаратизма".

В събота Пакистан заяви, че с подкрепата на Китай ще предприеме едностранните действия на Индия в Кашмир със Съвета за сигурност на САЩ и може да се обърне към Комисията по правата на човека на САЩ заради това, което според него е "геноцидът" на народа на Кашмир.

Кашмир се претендира изцяло от Индия и Пакистан и е разделен между архивите. Бунтовниците се борят с правителството на Ню Делхи от десетилетия в контролираната от Индия част и повечето жители на Кашмир искат или независимост, или сливане с Пакистан.

"Когато демографската промяна бъде направена чрез сила, тя се нарича геноцид и вие се насочвате към геноцид", каза пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши пред репортери в Исламабад след завръщането си от Пекин.

След като Индия се стреми да заличи конституционната разпоредба, която забранява на външни лица да купуват имоти в щата Джаму и Кашмир, индийците от останалата част от страната вече могат да купуват недвижими имоти и да кандидатстват за държавни работни места там. Някои се опасяват, че това може да доведе до демографски и културни промени в региона на мюсюлманското мнозинство.

Индия отмени специалния статут на Кашмир и праща армия

Индия отмени специалния статут на Кашмир и праща армия

Пакистан цитира ООН за спорната територия и взима всички възможни мерки