Долната камара на парламента на Индия (Лок Сабха - Народна палата) прие законопроект за отмяна на особения статут на щата Джаму и Кашмир, информира ТАСС, позовавайки се на местни медии.

367 депутати гласуваха за промяната, а 67 - против.

С решението се изменя статутът на Джаму и Кашмир и се разделя на две територии.

Индия отмени специалния статут на Кашмир и праща армия

Индия отмени специалния статут на Кашмир и праща армия

Пакистан цитира ООН за спорната територия и взима всички възможни мерки

По-рано пакистанският премиер Имран Хан коментира, че държавата обмисля да се обърне към Съвета за сигурност на ООН, предаде "Ройтерс".

"Ние ще се борим на всеки форум. Обмисляме как може да го внесем в Международния съд... в Съвета за сигурност на ООН", обърна се Хан към парламента на Пакистан.

Индия и Пакистан имат претенции към Кашмир. На територията предимно живеят мюсюлмани.

Вчера горната камара на индийския парламент прокара проектозакон за разделяне на Джаму и Кашмир на два федерални административни района.

Индия отрича Моди да е молил Тръмп за посредничество в кашмирския конфликт

Индия отрича Моди да е молил Тръмп за посредничество в кашмирския конфликт

Американският президент няма "ни най-малка представа за това, за което говори"

Според индийските власти решението ще помогне в борбата срещу тероризма, ще способства за икономическото развитие на щата и ще помогне за решаване на социални проблеми.

Съгласно конституцията на Индия Джаму и Кашмир e с особена автономия. В щата всички закони, приети от централното правителство (с изключение на тези, които касаят сферата на отбраната, външната политика и някои други), трябва да бъдат прокарани в местния парламент. Жителите от други региони на Индия нямат право да купуват земя. Джаму и Кашмир е единственият индийски щат със собствено знаме, има и други привилегии.